Tornar

Realitat virtual

Científiques i tecnòlogues, nenes i adultes

Centres de recerca, universitats, equipaments i altres institucions commemoren el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència.

Despertar l’interès per les carreres científiques i tecnològiques, visibilitzar la dona científica, trencar estereotips en aquest àmbit, vèncer les dificultats de les dones per accedir a càrrecs de responsabilitat o donar a conèixer figures femenines referents. Aquests són alguns dels objectius pels quals, cada 11 de febrer, es commemora el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, una data proclamada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 2015 per tal d’avançar en la igualtat de drets i oportunitats en l’àmbit científic i tecnològic. Amb aquest motiu, nombroses institucions i entitats relacionades amb la recerca i la ciència organitzen activitats al voltant d’aquest dia internacional.

Els centres de recerca són uns dels grans protagonistes d’aquest dia i, un cop més, enguany fan diverses propostes. El dimarts 8 de febrer, el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona i una vintena d’institucions de recerca més s’uniran en una Viquimarató per nodrir la Viquipèdia de continguts sobre dones i ciència. Com a extensió de l’activitat, el 15 de febrer, el PRBB acollirà una taula rodona per parlar de les barreres associades a la maternitat en el món científic. L’11 de febrer, el Barcelona Supercomputing Center ha organitzat el BioInfo Women’s Day, una trobada virtual amb investigadores en bioinformàtica que inclou una visita al MareNostrum 4, un dels supercomputadors més potents d’Europa. El mateix dia, l’Institut de Salut Global (ISGlobal) acull una conversa online amb investigadores i nenes per conèixer de primera mà com és el dia a dia d’una científica.

Una de les cites anuals destacades al voltant del dia és #100tífiques, una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i el Barcelona Institute of Science and Technology. Enguany, #100tífiques organitza una trobada de dones investigadores, el 4 de febrer, que tindrà lloc al paranimf de la Universitat de Barcelona, però que també es podrà seguir per streaming. I el mateix 11 de febrer, centenars d’investigadores acostaran la seva professió i experiència a escoles de tot Catalunya. Dues propostes més, combinen l’art amb la reivindicació de la igualtat en ciència. Una d’elles és el mural BCN Art-Ambient, guanyador d’una de les Beques “Premis Barcelona 2020” i emplaçat a la façana de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua. L’obra s’inaugurarà l’11 de febrer amb un acte matinal. L’altre és un mural de l’artista Ma’La que fins a l’11 de febrer anirà ampliant amb pintures de dones pioneres que han marcat un abans i un després en les ciències de la salut.

Alguns museus també se sumen a la commemoració. És el cas del CosmoCaixa, amb una xerrada sobre recerca del cervell des d’una perspectiva de gènere, l’11 de febrer, o del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que al voltant de l’exposició temporal (in)visibles i (O)cultes organitza una tertúlia sobre dona i ciència en el marc del seu cicle Club dels llunàtics i llunàtiques, el dijous 17 de febrer. I com a acte institucional, l’11 de febrer l’Ajuntament de Barcelona presentarà l’informe Dones i Ciència a Barcelona. Una anàlisi qualitativa dels factors que incideixen en la trajectòria de les investigadores, estudi impulsat per Barcelona Ciència i Universitats.

Data de publicació: Dijous, 03 Febrer 2022
  • Comparteix