Tornar

Fotograma de la pel·lícula Mil incendis, sobre l'obtenció artesanal de petroli a Birmània

Desastre ambiental i drama familiar

Diversos espais de Barcelona projecten la pel·lícula ‘Mil incendis’, sobre l’explotació artesanal del pous de petroli a Birmània.

Saeed Taji Farouky és un cineasta palestinobritànic que des del 2004 ha produït diverses obres sobre el conflicte araboisraelià, els drets humans i els efectes del colonialisme. A la Berlinale del 2015 va guanyar el Premi Panorama del Públic i el Premi Amnistia dels Drets Humans pel documental Tell Spring not to Come This Year.

Les seves pel·lícules expliquen històries íntimes i personals, des d’una perspectiva humanista. El 2 de juny a les 19.30 h s’inicia la projecció, als Cinemes Girona, del seu últim treball, Mil incendis, dins del programa Docs del mes. El director s’ha inspirat en la pel·lícula There Will Be Blood (2007), de Paul Thomas Anderson, per descriure una realitat de misèria marcada per l’explotació artesanal dels pous de petroli.

Mil incendis és un emotiu retrat d’una família de Birmània que extreu manualment l’or negre del subsol per poder sobreviure. En un entorn rural marcat pel foc, els pous a la superfície i el ritme quotidià d’una indústria precària, Thein Shwe i Htwe Tin entreguen cos i ànima per omplir un barril de petroli cada dia. El fill gran, Zin Ko Aung, és l’únic que vol trencar amb un sistema pervers que esprem físicament els seus pares.

La força de les imatges i un treball sonor immersiu aconsegueixen capturar l’atmosfera mitològica de la cultura popular de Myanmar, en què el xoc generacional i l’explotació dels recursos naturals es barregen amb l’astrologia, les vides passades i els cicles de mort i renaixement.

Després dels Cinemes Girona, el film s’exhibirà a altres espais de Barcelona com la Sala Pepita Casanellas (el dia 3 a les 19 h), l’Auditori de Sant Martí (el dia 8 a les 19 h), els Lluïsos d’Horta (el dia 10 a les 20.30 h), la Biblioteca Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles (el dia 15 a les 18.30 h), el Centre Cívic Ateneu Fort Pienc (el dia 16 a les 19 h), el Teatre de Sarrià (els dies 19 i 27 a les 20.30 h), la Casa Elizalde (el dia 21 a les 19 h) i la Biblioteca de Vilapicina i la Torre Llobeta (el dia 28 a les 18.30 h).

Data de publicació: Dimarts, 31 maig 2022
  • Comparteix