Tornar

Un collage on apareixen tota mena d'objectes quotidians serveix per anunciar les activitats

Coses que fan coses: reflexions sobre els objectes a Fabra i Coats

Al Centre d'Art Contemporani Fabra i Coats han pres els objectes com a centre d'interès en el programa d'activitats Coses que fan coses, que, fins al 28 de novembre, ens proposa una aproximació antropològica al món dels objectes.

Totes les activitats tenen a veure amb dues de les exposicions que hi ha ara mateix al centre i que es poden veure fins al 17 de gener: to llengua boca, una mostra de les creacions audiovisuals de l’artista neerlandesa Wendelien van Oldenborgh que és la primera retrospectiva que se li dedica internacionalment. Veureu unes obres que parlen sobre colonialisme i sobre conflictes de raça, gènere i classe. El programa Coses que diuen coses, però, també té a veure amb l'exposició Coses que les coses diuen, on obres dels i de les artistes Adrià Julià, Annette Kelm, James N. Kienitz Wilkins, Sarah Ortmeyer, Eulàlia Rovira, Francesc Serra i Dimas, Stuart Whipps i Haegue Yang ens parlen sobre uns objectes que diuen molt sobre la Humanitat i la seva història.

Oi que paga la pena dedicar una mica de temps a uns objectes que tenen tanta importància en la vida dels homes i dones? Ho fa el cicle Coses que diuen coses, que es desenvolupa en tres eixos: un grup de lectura en el qual cada setmana es llegiran i discutiran textos sobre l’ontologia dels objectes (Dir coses); un seguit de diàlegs entre persones d'àmbits diversos que fan servir o tenen interès per un mateix tipus d'objectes (Fer coses); i, finalment, tallers i accions que permetin els i les participants experimentar de manera física i material amb els objectes (Esdevenir coses).

Teniu una pila d'activitats en cadascun d'aquests apartats, totes de caràcter gratuït però amb places limitades, així que necessitareu fer reserva. Entre les pròximes propostes de Dir coses, una sessió el 3 de novembre a càrrec de Francisco Tirado (de la UAB) sobre Els objectes i l’esdeveniment: actor-network theory i una altra el 10 de novembre a càrrec de Mafe Moscoso (BAU) i Blanca Callén (UVIC/UOC/Elisava) sobre Ecologia objectual i animisme especulatiu. Pareu atenció que el 17 i 24 de novembre hi haurà dues sessions més.

Com a part de l'apartat Fer coses, el 29 d'octubre teniu la sessió Objectes temporals / Postals i memòria, un diàleg entre la historiadora de l'art María Rosón i l'artista Oriol Vilanova; el 12 de novembre amb Objectes (in)orgànics / Muntanyes i veus, un diàleg entre l'antropòleg Isaac Marrero i l'ambientòloga i artista Paula Bruna i el 26 de novembre amb la sessió Objectes artístics / Matèries i estètiques, una trobada entre les artistes Lúa Coderch i Lucía C. Pino.

Finalment, a Esdevenir coses, tindreu accions i tallers el 31 d'octubre i els dies 14, 21 i 28 de novembre impartits per col·lectius que van des del grup de professionals de la imatge Enmedio o el Taller Estampa, dedicat a l'audiovisual experimental, fins a l'associació Restarters BCN, que proposa alternatives a l'obsolescència programada.

Si us voleu submergir en un món centrat al voltant dels objectes, teniu una cita amb el cicle Coses que fan coses. Consulteu al web del Centre d'Art Contemporani Fabra i Coats totes les propostes que inclou.

Data de publicació: Dimarts, 27 Octubre 2020
  • Comparteix