Tornar

Cartell d'enguany de la Mercè que mostra la patrona de Barcelona com una reina poderosa

La Cultura popular, protagonista de la Mercè del 150 aniversari

La Cultura popular protagonitza una edició de la Festa Major que commemora el 150 aniversari de la primera Mercè organitzada per l'Ajuntament i concebuda com una festa d'abast ciutadà. 

La Mercè 2021 mirarà enguany cap al passat, ja que en aquesta edició es recordaran els inicis de la Festa Major tal com l'entenem actualment, és a dir, com una festa popular amb elements tradicionals i organitzada per l'Ajuntament com una celebració de tota la ciutat. Coincidint amb aquesta commemoració, el passeig de Gràcia es convertirà en l'escenari del retorn a la festa de castellers, diables, grallers i altres col·lectius tradicionals. Aquest i altres espais acolliran una cinquantena d'activitats protagonitzades per més de dues-centes entitats.  

Com en totes les activitats de la Mercè 2021, caldrà respectar totes les mesures de seguretat, hi haurà limitació de la capacitat dels espais i, per poder assistir a algun espectacle o activitat, serà imprescindible reservar una localitat a partir del dijous, 16 de setembre mitjançant el web de la Mercè. Les entrades es demanaran per espais i franges horàries, de manera que cada entrada donarà accés a diverses activitats. En el cas de les activitats de Cultura popular, es podrà demanar fins a tres entrades per reserva. Es demana als ciutadans i ciutadanes que, si un cop feta una reserva no poden assistir a l'activitat, anul·lin la reserva, un procediment molt senzill que es pot fer mitjançant el web.

150 aniversari

Fins a l'any 1871 les commemoracions al voltant de la Mercè tenien un caràcter més aviat religiós i les festes populars eren celebracions de barri. Va ser fa 150 anys quan es van impulsar unes celebracions de caràcter popular i d'abast ciutadà que no s'adreçaven tant als fidels de l'església com al conjunt de barcelonins i barcelonines. Aquella primera festa incloïa per exemple unes "torres humanes", que portaven a la ciutat els Xiquets de Valls i que no eren ni de bon tros una tradició tan coneguda a Barcelona ni al conjunt de Catalunya com avui. I també participaven en les festes balladors i balladores de sardanes procedents de l'Empordà, moixigangues i balls de bastons de Vilafranca.

Les circumstàncies polítiques de cada moment han influït força en la manera com se celebrava la festa. Va ser amb l'arribada de la democràcia municipal que es va reinventar la Mercè, combinant la tradició i la cultura popular amb les arts escèniques i afegint a la programació uns espectacles moderns i innovadors, sempre amb accent mediterrani. 

Entre el 1992 i el 1995, finalment, es va concretar el nou model de festa i molts dels actes de cultura popular com el Correfoc, el Seguici Popular i el Toc d’inici, la Cavalcada de la Mercè, les Diades Castelleres o el MercèDansa van prendre la forma que tenen avui. En aquest procés de renovació de la Mercè va tenir molt a veure el desaparegut músic i compositor Jordi Fàbregas (1951-2021), que va ser qui va crear Els Ministrils del Camí Ral, una formació de quaranta músics que només toca un dia a l'any, durant el Toc d'inici de la Festa Major. En l'edició del 150 aniversari es retrà homenatge a Fàbregas amb l'estrena, durant el Toc d'inici, d’una peça musical composta per Marçal Ramon.

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i l’Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona han col·laborat enguany en un projecte que, amb motiu de l'aniversari, ha permès digitalitzar els cartells de la Festa Major i analitzar els pregons realitzats entre el 1975 i l'any 2020. Qui vulgui repassar la història de la festa, trobarà més de setanta d'aquests cartells exposats a l'exposició Anunciant la Mercè. Els cartells de la Festa Major que es pot veure, des del 14 de setembre fins al 26 de novembre, a La Casa dels Entremesos. Però els amants de la història trobaran també al passeig de Gràcia el divendres, 24 de setembre (entre els carrers de la Diputació i de Rosselló), uns grans cubs amb cartells i fotografies històriques de la Festa Major i uns textos breus que repassen la història de les celebracions barcelonines. 

El passeig de la Cultura popular

El divendres, 24, diada de la patrona, el passeig de Gràcia esdevindrà, des del matí fins a la nit, l'epicentre de les activitats de Cultura popular de la Mercè d'enguany. Les activitats del matí seran d'accés lliure tot i que amb control d'aforament, però per a les activitats de la tarda i de la nit serà imprescindible fer reserva.

Així, d'11 a 14 h, les colles de cultura popular, agrupades per barris, ocuparan el passeig de Gràcia en una Mostra de cultura popular. Les colles de trabucaires obriran amb les detonacions corresponents un matí festiu en el qual el públic podrà veure exposats els gegants, les bèsties i altres elements de l'imaginari festiu barceloní. També s'afegeixen a la festa les colles de castellers i els Falcons. Els castellers, en concret, que han tingut una activitat molt limitada els últims mesos, la reprendran simbòlicament a les 12 h aixecant un pilar unitari i, a continuació, amb pilars a l'antiga a càrrec de les diverses colles.

A la tarda, entre les 17 i les 19 h i amb reserva imprescindible, tornarà la Cavalcada, tot i que amb el públic assegut i veient passar els gegants, el bestiari, els bastoners i tota la resta de col·lectius de cultura popular, a més de les bandes de música i els artistes de carrer que s'afegiran a la celebració.

Ja al vespre, de 20 a 22 h i també amb reserva imprescindible, el passeig de Gràcia serà escenari d'una Festa del foc durant la qual diables i bèsties de foc tindran el màxim protagonisme. També aquest cop el públic romandrà estàtic mentre cada colla ofereix el seu espectacle (totes les colles protagonitzaran propostes de característiques similars) en el tram del passeig que li ha estat assignat.

El passeig de Gràcia, com dèiem, serà escenari del gruix de les activitats de Cultura popular, però espais del centre de la ciutat també acolliran algunes activitats tradicionals, com ara el pregó, el Toc d'inici i el Concert de carilló, a la plaça de Sant Jaume o concerts corals a la plaça Reial... 

També el Parc de la Ciutadella acull en aquesta edició propostes de Cultura popular, en especial actuacions dels Esbarts dansaires de la ciutat, audicions de sardanes, la Trobada bastonera, el Concurs de colles sardanistes o el MercèDansa.

Qui vulgui veure exposicions de Cultura popular haurà de passar enguany per l'edifici de l'Ajuntament (exposició del Seguici Popular de Barcelona, de l'11 al 23 de setembre), El Born Centre de Cultura i Memòria (exposició de Dracs i Bèsties de Foc; del 7 al 26 de setembre) i el Pati Manning (exposició de gegants; del 14 al 26 de setembre).

Trobareu més informació sobre les activitats de Cultura popular de la Mercè 2021 al web de la Festa Major.

Data de publicació: Dilluns, 13 Setembre 2021
  • Comparteix