
La diversitat de les acàcies
Un taller familiar en el Jardí Botànic sobre la gran varietat d’aquest grup de plantes.
En aquesta època de l’any, molts jardins arbrats de Barcelona i els seus voltants s’omplen de groc i d’una fragància ben característica. Es tracta del color de les flors de les mimoses, que floreixen a l’hivern i que omplen d’aroma tot l’entorn. Les mimoses són ben conegudes i reconeixibles per tothom, però potser no se sap que aquest arbre pertany al grup de les acàcies, on s’inclouen gairebé més de 1000 espècies de tot el món. Per descobrir els secrets d’aquest grup de plantes, la seva àmplia diversitat, la seva biologia i característiques, el Jardí Botànic de Barcelona ha organitzat el diumenge 17 de març un taller per a públic familiar.
En realitat, la mimosa a la nostra geografia representa una espècie invasora. És a dir, es tracta d’un organisme propi d’una altra regió del món (d’Austràlia, en el cas particular de la mimosa) que per algun motiu ha arribat a la regió mediterrània, s’hi ha assentat, adaptat i ha proliferat en detriment d’altres espècies pròpies del territori. A diferència de les mimoses, altres espècies tenen enormes punxes amb què es protegeixen dels herbívors o fulles dures amb les que sobreviuen les grans períodes secs de la sabana africana; n’hi ha que són arbres però també hi ha acàcies arbustives; algunes tenen la fulla caduca i altres, perenne; i pertanyen a la família de les lleguminoses, com les faves, els pèsols, l’alfals o la ginesta.
Aquests són alguns dels aspectes que es podran conèixer al taller, el qual també tindrà un caire artístic. A través de la tècnica anomenada scrapbooking, les famílies participants podran elaborar un quadern de camp mentre descobreixen els relats que expliquen aquests éssers vius.
Més informació en aquest enllaç.