Tornar

Divulgació de sofà

Divulgació de sofà amb la Residència d’Investigadors

L’equipament posa a l’abast de tothom els vídeos de moltes de les seves conferències i debats.

Al cor del Raval, la Residència d’Investigadors és un espai creat pel CSIC i la Generalitat de Catalunya per allotjar a les persones del món acadèmic durant les seves visites a Barcelona. Aquest equipament acull, a més, activitats culturals per acostar el coneixement científic al gran públic i fomentar la reflexió i el diàleg. Són per exemple les xerrades del programa Dilluns de ciència i d’altres cicles temàtics a càrrec d’investigadors i investigadores de qualsevol àmbit del coneixement. Des del 2011, la Residència d’Investigadors enregistra molts d’aquests actes i posa a l’abast de tothom els vídeos per poder-los gaudir a qualsevol hora. Els següents són una mostra de les xerrades recents més destacades.

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, l’11 de febrer, l’equipament va organitzar el cicle Recerca i feminitat. A través de quatre xerrades a càrrec d’expertes en les seves disciplines d’estudi es van desmuntar diversos estereotips de gènere en diferents àmbits de la ciència i la cultura contemporànies: la biologia, l’arqueologia, la literatura i la ciència-ficció.

Un altre interessant cicle del qual es poden visualitzar tres dels seus quatre debats és Ciència, noves tecnologies i drets humans. Les sessions conviden a la reflexió al voltant dels reptes socials que planteja el progrés científic i tecnològic. Si bé aquest avenç ha permès una millora indiscutible de la qualitat de vida de les persones, el nou coneixement que es genera als laboratoris d’una ciutat capdavantera com Barcelona pot tenir una incidència directa en els drets humans, la privacitat, l’ètica o la igualtat, com mostren els vídeos d’aquest cicle.

També estan disponibles els vídeos del 150è Aniversari del descobriment de la taula periòdica per Dmitri Mendeléiev. Aquest aniversari va motivar la declaració, el 2019, de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics i en llur marc es va organitzar el cicle. Les seves xerrades permeten prendre consciència de la importància d’aquell descobriment en un munt d’àmbits del coneixement, i de retruc, en la societat. Així mateix, evidencien com l'impacte d’endreçar els elements químics en base al seu nombre atòmic i les seves propietats, fa un segle i mig, encara és ben vigent en la ciència actual.

I encara es poden trobar moltíssimes xerrades més, individuals o pertanyents a altres cicles com Canvis energètics en favor del clima o Els cristalls i la vida, per posar dos exemples més. Trobeu les que més us interessen en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dilluns, 23 març 2020
  • Comparteix