
Dos mesos d'activitats per conèixer l'univers
Un cicle d'activitats en les seus diferents del Museu de Ciències ens posa en contacte amb els últims descobriments astronòmics.
Segur que molt sovint us mireu el cel nocturn i, com tothom si fa o no fa, us feu preguntes. No, encara no hi ha respostes satisfactòries a totes aquestes qüestions que us plantegeu, però la ciència continua investigant l'univers del qual formen part. Us interessa saber on sou o com a mínim, que us expliquin les últimes descobertes? Esteu convidats i convidades al cicle d'activitats Cartografies de l'univers que, del 12 de febrer al 26 de març, organitza activitats tant al parc del Fòrum com a la Ciutadella i a l'Observatori Fabra.
Aquí trobareu experts i expertes que protagonitzen xerrades, fan conferències, organitzen tallers o presenten llibres. Són activitats obertes al públic que de vegades passen a l'Edifici Blau, de vegades al nou Centre Martorell d'Exposicions o, de vegades, a l'Hivernacle. Entre les propostes, també hi ha cinema.
Tot comença el dimecres, 12, amb la xerrada conduïda pel periodista Roger Escapa Geopolítica de l’espai. La batalla pel cosmos, en la qual Joan Anton Català, astrofísic, químic quàntic i divulgador científic, ens farà veure les implicacions de la presència humana al cosmos i la necessitat de posar límits al nostre afany colonitzador. És la primera de moltes converses sobre temes com les llunes que hi ha al nostre sistema solar (20 de febrer), la possibilitat que hi hagi vida més enllà de la Terra (6 de març) o les característiques dels meteorits que creuen l'espai sobre els nostres caps (20 de març).
El dijous, 13, al Centre d'Exposicions Martorell començarà un cicle de cinefòrums conduït per Jordi Serrallonga, arqueòleg, naturalista i cinèfil empedreït, que guia un petit debat després de la projecció de cada film. El primer de tots i que forma part de la programació de Cartografies de l'univers és Silent Running (Naus silencioses; 1971), un film de Douglas Trumbull. No sabeu qui és? De fet, aquesta és gairebé l'única pel·lícula que va filmar com a director, però ell va ser el responsable dels efectes especials de 2001: una odissea de l'espai (1968), Encontres a la tercera fase (1977) i Star Trek: The Motion Picture (1979) i va ser supervisor dels efectes visuals de Blade Runner (1982). Silent Running és una fàbula ecologista de ciència-ficció amb una música de la Joan Baez que us enamorarà, si no és que heu caigut ja rendits als peus de Bruce Dern, el protagonista, o dels tres petits i encisadors robots que l'ajuden a preservar un jardí espacial.
Recordeu que, a més dels films i les conferències i xerrades, el cicle Cartografies de l'univers inclou cites tan interessants com la presentació del llibre Instruccions per trobar alienígenes, de la periodista de National Geographic Eva Van Der Berg (15 de març) o bé una visita cultural, un cop més amb l'astrofísic Joan Antoni Català, a l'Observatori Fabra (26 de març; 11,50 €), un equipament des del qual fa més de cent anys que s'estudien el cosmos, el clima i els terratrèmols.
Si ho voleu saber tot sobre l'univers en el qual viviu (o tot el que sabem) no us perdeu el cicle Cartografies de l’univers, però abans de venir consulteu tota la informació al web del Museu de Ciències.