Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.

En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Tornar

El Cercle Artístic de Sant Lluc exposa dibuixos dels socis més destacats

La mostra “Mestres antics. Dibuix a Sant Lluc del XIX al XX”, que es pot veure del 15 de gener al 28 de febrer, presenta artistes de renom dins el panorama català i internacional

El Cercle Artístic de Sant Lluc inaugura l’any amb la mostra Mestres antics. Dibuix a Sant Lluc del XIX al XX, una exposició que presenta dibuixos dels fundadors o socis veterans d’aquest centre artístic. 

Efectivament, l’objectiu és assenyalar que l’escrupolosa tècnica artística d’aquests socis els ha dotat del rol de mestres: ho demostren la mà segura, la claredat del traç, la consciència en el dibuix i els volums reeixits. I no només la tècnica: els seus dibuixos també traspuen una concepció de l’art i l’estètica molt concreta. 

Comissariada per Barbara Machi, alguns dels protagonistes de la mostra són Joan Rubió i Bellver, les muses angelicals d’Antoni Utrillo, l’arquitecte Enric Sagnier, els dibuixos d’Alexandre de Riquer, la brutal vida moderna retratada per Francesc Sardà, les obres dels germans Llimona o el noucentisme de Joaquim Torres-García. 

En definitiva, unes obres que també ens dibuixen les línies de pensament del Cercle Artístic de Sant Lluc com a institució. S’hi entreveu un ideari col·lectiu que inclou la convivència d’ètica conservadora i estètica moderna, una voluntat de compromís o la importància del dibuix del cos com a construcció d’una obra. De fet, el mateix Estatut fundacional del centre estableix l’existència d’una sala d’apunts dedicada exclusivament a l’estudi de la figura humana.

Pel que fa al moralisme i l’ètica conservadora, el Cercle s’havia fundat com a resposta a la bohèmia i la falta de compromís social d’artistes com Santiago Rusiñol o Ramon Casas. 
Però aquest moralisme també els va dur a posicions contradictòries, com la prohibició del nu femení fins a l’any 1909: la premsa progressista en feia moltes bromes al respecte i molts dels artistes, que discrepaven amb la posició oficial del centre, pintaven nus femenins als seus tallers particulars. 

Mestres antics. Dibuix a Sant Lluc del XIX al XX

Dies: del 15 de gener al 28 de febrer

Preu: entrada lliure

Espai: Cercle Artístic de Sant Lluc

Més informació, clicant aquí

Data de publicació: Divendres, 09 Gener 2015
  • Comparteix