Tornar

La artista somrient amb un Ones Martenot al davant

Electrònica 'vintage' i improvisació a l'Antic Forn de Vallcarca

Doble concert amb el nou projecte de Tomomi Kubo & Ilona Schneider i amb els Jano.

Potser us penseu que la música electrònica és molt nova, però l'instrument que sentireu tocar a l'artista Tomomi Kubo (a la imatge. Foto: Caro Canyellas) es va inventar el 1928. Escolteu-la fer música amb l'Ones Martenot en un projecte conjunt amb la veu de la cantant Ilona Schneider i gaudiu dels sons contemporanis i improvisats dels Jano. Cita imprescindible amb els sons electrònics i experimentals el dissabte, 28 de gener, a l'Antic Forn de Vallcarca.

El programa inclou l'actuació del projecte sonor format per l'artista japonesa i Schneider. La primera toca un instrument d'electrònica vintage que data de l'any 1928, quan va ser inventat pel músic francès Maurice Martenot. És un oscil·lador electrònic monòdic (per tant, no emet dues notes simultàniament) que es toca amb un teclat i que sorprèn per la seva sonoritat peculiar. També és monofònica la veu humana i, en concret, la d'Ilona Schneider, una soprano de coloratura que ha actuat en òperes de Carles Santos, en peces clàssiques o col·laborant amb músics com Diego Caicedo, formant una inusual parella de guitarra elèctrica i veu de soprano, entre altres.

L'escoltareu fent vibrar la veu mentre l'Ones Martenot, l'aparell electrònic que manipula Tomomi Kubo emet unes altres vibracions, aquestes de caràcter electrònic i en forma d'ones sonores.

Amb aquestes dues artistes actuen els Jano, un duet format per Ferran Besalduch i Riccardo Massari Spiritini. Són dos músics amb molta experiència en la improvisació, però també en el registre de la música contemporània. Produeixen sons, sovint electrònics, fent servir uns instruments poc usuals com uns saxòfons amb electrònica, sintetitzadors o un harmònium. Pareu atenció, perquè també toquen el tarcordium, un instrument creat l'any 2006 per Riccardo Massari, que combina les cordes amb l'amplificació electroacústica.

Si us voleu omplir els orelles de sons diferents produïts per instruments que potser encara no heu sentit mai, veniu a l'Antic Forn de Vallcarca, però abans consulteu al seu web tota la informació sobre la cita.

Data de publicació: Dimecres, 25 Gener 2023
  • Comparteix