Tornar

Foto d'un incendi forestal

Com encaixem l’emergència climàtica?

La Societat Espanyola de Psicoanàlisi inaugura el seu curs 2021-22 amb un acte virtual sobre la relació de l’escalfament global amb el comportament i les emocions de les persones.

Huracans i tifons més devastadors, tempestes d’estiu més violentes, sequeres més severes, grans incendis, pèrdua de biodiversitat, desglaç, temperatures extremes… La tendència de tots aquests fenòmens és a l’alça i la causa, les emissions de gasos d’efecte hivernacle per part de la humanitat. L’escalfament global progressiu des de la industrialització ens ha portat a una situació d’emergència climàtica amb un impacte directe sobre els ecosistemes terrestres, entre els quals s’inclouen els humans. Però a més, aquest impacte també implica el comportament i la salut mental de les persones. La nostra resposta i sentiments davant del canvi climàtic és objecte de debat de l’acte Emergència climàtica: vaivé entre món intern i món extern, amb què s’inaugurarà el nou curs de la Societat Espanyola de Psicoanàlisi, que s’emetrà en línia el divendres 17 de setembre.

El canvi climàtic genera angoixa en moltes persones, més encara en qui pateix directament el seu impacte, però també hi ha qui sent indiferència davant d’aquest fenomen global. Bona part de la societat és conscient d’aquest problema i pren accions en major o menor mesura per mitigar-lo, però encara avui existeixen persones negacionistes i moltes altres que, tot i tenir consciència del problema, no mouen un dit per aturar-lo. Entre tots aquests extrems, hi ha un ampli ventall de perfils diferents. Què podem fer les persones per frenar els efectes de l’escalfament global en el medi, però també en la nostra persona? Quins són els motius que empenyen a adoptar actituds negatives davant del canvi climàtic? Com dificulta l’apatia poder fer front a aquest fenomen?

De tots aquests aspectes en parlaran tres experts en la matèria. El psicoanalista Jordi Sala i el psiquiatre Cosimo Schinaia abordaran aquest fet des del punt de vista de la ment, les emocions i el comportament. D’altra banda, l’oceanògraf Josep Lluís Pelegrí, director de l’Institut de Ciències del Mar, se centrarà en el vessant científic i mediambiental del canvi climàtic, en com mitigar-lo i ens presentarà els escenaris futurs a què ens exposem si no passem a l’acció de manera generalitzada.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dimarts, 14 Setembre 2021
  • Comparteix