Tornar

Una de les imatges copsades per l’artista mostra una cinta sense fi travessant el cel

Escrit al cel

El fotògraf Xavi Bou retrata el vol dels ocells amb resultats sorprenents a l'exposició "Ornitografies".

Segur que heu vist moltíssimes vegades els ocells volant al cel, però heu pensat algun cop que, amb aquest vol, un ocell o un estol dibuixa formes sobre el cel, com si fos una mena d'escriptura o una pràctica artística? El fotògraf Xavi Bou no només ho va pensar, sinó que també ha trobat una manera de fer visibles els dibuixos que creen les aus amb el seu vol. Ho veureu a la Galeria Senda fins al pròxim mes de juny.

La mostra que presenta en aquest espai d'art del carrer de Trafalgar es titula precisament així, "Ornitografies", en referència a aquesta mena d'escriptura sobre el cel (potser una coreografia?) que dibuixen els ocells durant el seu vol.

Aquest artista que converteix el vol de les aus en obra d'art va créixer al Prat del Llobregat, una ciutat en la qual va estar sempre en contacte directe amb la natura i, en concret, amb una població d'ocells que coneix des que era petit i els observava amb el seu avi.

Avui, Xavi Bou combina les seves passions (ornitologia, geografia i fotografia) en uns treballs que, pareu atenció, no només s'han vist en galeries d'art i en museus com el Museum of American Bird Art de Massachusetts (EUA) o CosmoCaixa, sinó que també s'han publicat en mitjans de comunicació impresos tan prestigiosos com National Geographic, The Guardian, Der Spiegel Geo o Sonntag. Bou es considera a si mateix, més que com un artista, com un comissari que copsa, fa evidents i exposa posteriorment, les formes bellíssimes que creen els ocells en els seus desplaçaments pel cel.

I és que un dia, mentre es mirava el vol dels ocells, Bou es va preguntar què passaria si els ocells deixessin un rastre o solc en volar per l'aire igual que fa un vaixell que travessa el mar. I va pensar a prendre imatges múltiples del vol d'un ocell i, després, sobreposar-les en una única fotografia o bé donar-los moviment.

Ja veureu en les imatges que ha copsat Xavi Bou de quina manera es mouen ocells o estols d'ocells d'espècies diferents: des de pardals i orenetes, fins a falciots, gavines i estornells. Com es mouen pel cel els flamencs o les àligues? Ho veureu en un seguit d'imatges que igual han estat disparades sobre el cel del barri barceloní de Gràcia com sobre Gibraltar o en el cel d'Islàndia, entre molts altres punts del planeta.

Com es dona forma al moviment d'una espècie d'ocells? Xavi Bou us respon, amb imatges, a l'exposició "Ornitografies". Abans de venir-la a veure, però, consulteu tota la informació sobre l'exposició al web de la Galeria Senda.

Data de publicació: Divendres, 10 maig 2024
  • Comparteix