Tornar

Una persona contempla el firmament

Vida a altres mons

Una xerrada sobre la cerca d’altres planetes susceptibles d’allotjar éssers vius.

De sempre, l’ésser humà s’ha preguntat si hi ha vida allà a fora, una qüestió que ha guanyat pes a mida que hem anat perfeccionant les tècniques d’observació i d’exploració de l’espai. Avui la cerca de vida a altres mons s’estén més enllà del nostre Sistema Solar i cada cop són més els planetes que descobrim susceptibles d’albergar-ne. El dijous 23 de maig, el cicle divulgatiu Aula 141 del Centre Cívic Guinardó acull una xerrada sobre la cerca de vida a altres planetes, a càrrec de Josep Bordes, president de l’Agrupació Astronòmica de Barcelona.

Fins que no es demostri el contrari, només tenim constància de que hi hagi vida el nostre planeta; no hem recollit cap indici que ens permeti afirmar que n’hi hagi a altres mons. No obstant, sabem quines condicions es compleixen a la Terra perquè la vida proliferi: conté un substrat rocós, una massa determinada i orbita al voltant del Sol a una distància ni massa propera ni massa llunyana, entre d’altres característiques. Conèixer aquests aspectes permet definir el que s’anomena una zona habitable, és a dir, la distància que un planeta de característiques semblants a les de la Terra hauria d’orbitar al voltant d’una estrella per tal que es pogués desenvolupar vida a la seva superfície.

Per altra banda, els sistemes de detecció d’exoplanetes (planetes de sistemes solars diferents al nostre) han millorat molt en les darreres dècades i això ha permès descobrir-ne un munt. Concretament, l’abril passat se’n coneixien més de 3.900. Són planetes que giren al voltant d’altres estrelles i que per tant, estan molt lluny com per poder arribar-hi. Cal tenir present que l’estrella més propera al nostre Sol, Pròxima Centauri, es troba a uns quatre anys llum, i això és molt. Per tant la possibilitat de viatjar a planetes de sistemes encara més llunyans queda descartada i cal trobar altres maneres per detectar senyals de vida des de les distàncies còsmiques. Una aproximació consisteix en estimar quins dels exoplanetes que anem descobrint es troben dins la zona habitable. Avui, ja en tenim alguns localitzats.

La xerrada d’en Josep Bordes permetrà conèixer en què consisteixen totes aquestes tècniques per detectar nous planetes i entrar en major detall en les condicions òptimes per a que un altre món contingui vida. De fet, que hi hagi vida fora de la Terra és una qüestió de probabilitat. A l'univers s'estima que hi ha més de 100.000 milions de galàxies, amb una nombre d'estrelles cadascuna que pot oscil·lar entre uns pocs milers i centenars de milions. Amb aquestes xifres, és difícil creure que som l'únic planeta habitat.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 15 maig 2019
  • Comparteix