Tornar

Imatge gràfica de l'exposició Un altre fi. La resta

L'art com a exercici de reparació

Una exposició reuneix dinou obres de creadors contemporanis que transformen en matèria artística la memòria dels silenciats pel franquisme.

Allunyant-se de les obres monumentals, construint un relat a escala humana des de les fragilitats i desitjos, dinou creadors contemporanis de diverses generacions han convertit en art la memòria dels silenciats pel règim franquista. Aquestes obres es reuniran a El Born Centre de Cultura i Memòria en una exposició que obrirà portes el 18 de novembre i estarà a la cartellera fins al 16 d'abril de l'any vinent. El seu títol, Un altre fi. La resta. Art i antifranquisme, amb curadoria de Nora Ancarola i Amanda Cuesta.

El projecte, s'informa des d'El Born CCM, "no pretén ser exhaustiu ni abastador. Volem actualitzar i obrir l’exercici memorialístic cap a d’altres línies d’observació —algunes molt treballades des de la historiografia; d’altres, no tant— a partir de les obres d’una selecció d’artistes que han posat la mirada en llocs que de vegades semblen irrellevants, però que ens donen punts de referència del que van ser les resistències culturals d’una societat devastada físicament i moralment". En aquesta línia, els autors i les autores han mirat cap al govern de la vida social, les relacions econòmiques i laborals, les relacions sexuals i reproductives i les relacions de producció i transmissió de l’univers simbòlic sota el franquisme. "Un relat que aixeca la catifa del franquisme per trobar la pols amb la qual recosir algunes genealogies possibles o imaginables en un exercici de reparació necessari que tota comunitat mereix", expliquen les curadores. Hi trobareu peces dels i les artistes Pep Agut, Alán Carrasco, Domènec, Marcelo Expósito, Dora García, Maria Amparo Gomar Vidal, Carles Guerra, Antoni Hervàs, Concha Jerez, Lola Lasurt Bachs, Marco Noris, Ndong Obama, Filiberto Obama Nsué, Ana Teresa Ortega, María Ruido, Joan Anton Serra Ollé, Jaume Serra Torelló, Francesc Torres i Guillem Viladot.

S'organitzaran diferents activitats relacionades amb l'exposició, com ara visites guiades a la mostra, taules rodones i la presentació d'un audiovisual de Maria Amparo Gomar Vidal que complementa l'obra que exposa.

Més informació, en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 17 novembre 2022
  • Comparteix