Tornar

Fragment de la coberta de l'exlibris Devot del saber i del bell sentir

Una exposició recorda la figura d'Eudald Canivell

Va ser un personatge polifacètic i singular i primer director de la Biblioteca Pública Arús.

Pioner de l'excursionisme, impressor, catalanista, republicà, anarquista, maçó, lliurepensador, bibliotecari, cervantista, dibuixant, decorador i dissenyador de llibres, bibliòfil... Tot això i molt més va ser Eudald Canivell, un personatge singular i polièdric, més propi del Renaixement que del tombant entre els segles XIX i XX que, no obstant, probablement és desconegut per a la majoria de la ciutadania. És per aquest motiu que la Biblioteca Pública Arús (BPA) li dedica l'exposició Eudald Canivell (1858-1928). Primer director de la Biblioteca Pública Arús. Devot del saber i del bell sentir, amb el principal objectiu de recuperar la memòria de qui va ocupar el càrrec de director de la BPA. La mostra està comissariada per l'historiador Manuel Vicente Izquierdo, que també en signa l'organització junt amb la Biblioteca, i romandrà oberta al públic entre el 7 d'abril i el 8 de juny.

Segons s'informa des de l'organització, "en la divisa del seu exlibris Devot del saber i del bell sentir és on trobem la seva millor definició. L’estudi, el saber, la bellesa i la feina ben feta sempre foren la seva línia de conducta. La llibertat, la igualtat, la fraternitat i el seu amor per Catalunya, els seus ideals". Les seves múltiples ocupacions van convertir-lo en un home molt relacionat amb personatges destacats del seu temps tant del món de la cultura, com de la política i dels moviments socials, des de Valentí Almirall fins a Joan Puig i Ferrater, Isidre Bonsoms, Rossend Arús o Ramon Miquel i Planas. Quant a la seva feina al capdavant de la BPA, Canivell, conjuntament amb Cels Gomis, es va encarregar de la catalogació dels més de 26.000 volums que formaven el fons inicial de l’entitat, en va redactar el primer catàleg general imprès i va ser l’home insígnia de la Biblioteca durant els 28 anys que en va ocupar la direcció.

La inauguració de l'exposició, el 7 d'abril a les 18 h, es podrà seguir al canal de YouTube de la Biblioteca. I es faran dues visites guiades a la mostra, els dies 20 d'abril a les 10 h i 31 de maig a les 18.30 h, a càrrec del mateix comissari.

Més informació, en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dimarts, 05 Abril 2022
  • Comparteix