Tornar

Imatge promocional de l'exposició

El mestre dels grans de la música

En el centenari de la mort de Felip Pedrell, una exposició en reivindica el llegat.

A més d'atresorar una extensa col·lecció d'instruments musicals d'arreu del món i documents biogràfics, des de les antigues civilitzacions fins a les noves tecnologies del segle XXI, el Museu de la Música de Barcelona, fidel a la seva missió d'esdevenir un espai per donar a conèixer la cultura catalana, dedica una exposició a Felip Pedrell (1841-1922), considerat un mestre de mestres.

Pedrell (1841-1922) va ser un dels estudiosos de la música més destacats de la segona meitat del segle XIX. Va ser mestre d'intèrprets tan destacats com Granados, Albéniz, Falla o Gerhard. A més, va fundar diverses revistes, va escriure articles, assajos i va destacar com un dels primers a introduir el wagnerisme a Espanya. Aquesta escola defensa el llegat del multifacètic compositor, potser el que més ha influenciat en el món de la música.

Creia que els compositors s'haurien d'inspirar en les grans obres i músics de la història. Però no volia imitar Warner, més aviat buscava una identitat que servís de model per a una escola lírica. I era un excel·lent model a qui seguir.

A més d'un gran estudiós de la música, Pedrell va ser un compositor molt actiu i se li atribueixen 231 obres que abracen diversos gèneres. No va aconseguir fer-se tan famós com algun dels seus deixebles, però són especialment remarcables les seves grans òperes, com no podia ser d'una altra manera, en gran part, inspirades per Wagner.

El seu llegat perdura gràcies a la seva obra, però especialment a les seves publicacions i a l'empremta que va deixar en alguns dels seus deixebles, com Enric Granados, Isaac Albéniz, Manuel de Falla, Robert Gerhard o els fundadors de l'Orfeó Català, Lluís Millet i Amadeu Vives.

Les entrades es poden comprar des d'aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 25 Octubre 2022
  • Comparteix