Tornar

Dona nepalesa, any 1960

Viatge per tot el món a través de les dones

L'Etnològic presenta una exposició fotogràfica amb retrats fets en les expedicions que són l'origen de les col·leccions del museu.

Dones. Imatges fragmentades és el nom de la nova exposició temporal del Museu Etnològic i de Cultures del Món, en la seva seu del carrer de Montcada. És una mostra que obrirà portes el 16 de setembre i que té com a punt de partida imatges de dones que van ser preses a través d'una càmera fotogràfica en les campanyes, expedicions i viatges que són l'origen de la col·lecció del museu. L'organització defineix la proposta com un mig camí "entre la reflexió teòricodiscursiva i la intervenció artística", i es presentarà en dos àmbits diferenciats: en un primer hi haurà les fotografies, un centenar, i una selecció de peces del fons del museu, mentre que en el segon àmbit es desplegarà la intervenció de Mercis Rossetti titulada La memòria de les aranyes, artisticofotogràfica i concebuda expressament per a aquest projecte. En un espai introductori hi haurà la presentació del projecte i una petita reflexió visual i textual entorn dels viatges, els quaderns de camp i els mapes.

L'exposició planteja a qui la visiti la pregunta "Com ens situem, des de la contemporaneïtat, davant unes dones que se sabien mirades?". Són uns retrats que no només ens queden més o menys llunyans geogràficament (hi apareixen dones de tots els continents), sinó que també ens comencen a quedar llunyans en el temps (són imatges fetes entre les dècades de 1950 i 1980). És la primera vegada que l'Etnològic dedica de manera exclusiva una exposició a seleccions de fotografies del seu arxiu, i també pertanyents a la Fundació Folch. Com s'explica des del Museu, quan es fa una expedició "al centre hi ha els objectes", però aquests viatges també deixen tot un arxiu de documents, entre els quals hi ha les imatges recollides.

La mostra serà oberta fins al 12 de març de l'any vinent. Més informació, en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dijous, 15 Setembre 2022
  • Comparteix