Tornar

Diferents publicacions de l'exposició Sismografies de les lluites

Viatge per les revistes de pensament crític

Un projecte de la historiadora de l'art Zahia Rahmani recull fins a 800 publicacions de tot el món d'entre els segles XVIII i XX.

El Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) inaugura el 9 de juny l'exposició Sismografia de les lluites, una mostra que, en paraules de l'organització, "ofereix perspectives de la història no eurocèntriques i permet reconsiderar les dinàmiques intel·lectuals, artístiques i polítiques que es van exercir al cor dels imperis colonials". 

La proposta recull fins a 800 publicacions periòdiques crítiques i culturals no europees en format digital. N'hi ha de molts punts del planeta: de la diàspora africana, índia, caribenya, asiàtica i sud-americana... Les més antigues daten dels moviments revolucionaris de finals del segle XVIII, i la recopilació arriba a l'any 1989, quan va caure el Mur de Berlín. La feina que ha donat com a resultat l'exposició l'ha dirigida Zahia Rahmani, historiadora de l’art i autora de ficció, memòries i crítica cultural nascuda a Algèria, una recerca feta a l’Institut national d’histoire de l’art (París). Tot i la procedència tan diversa de les publicacions, s'observen a les seves pàgines uns corrents comuns i globals d'anticolonialisme i desig d'emancipació. Són, en la seva majoria, fundades com a resposta al colonialisme europeu, i en aquest sentit els articles mostren projectes crítics i polítics donant veu a la resistència i a aquells que han patit l'esclavitud o el genocidi. També hi ha publicacions dissidents de dictadures o en el marc de revoltes violentes. 

L'exposició, que trobareu al Centre d'Estudis i Documentació (CED) del MACBA, romandrà oberta fins al 25 de setembre i s'organitzaran diferents activitats que hi estaran relacionades.

Més informació, en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 01 Juny 2022
  • Comparteix