Tornar

Picasso observant un collaret de ceràmica fet per ell i que llueix Jacqueline Roque. Arxiu David Douglas Duncan
Penjoll procedent de Costa d'Ivori, una de les peces que es poden observar en l'exposició del Museu Etnològic i de Cultures del Món

L'art més íntim de Picasso

El museu que duu el nom del geni malagueny dedica una mostra, per primera vegada, a les joies que va dissenyar.

Si considerem les joies com objectes habitualment destinats a persones properes, sens dubte l'exposició que el Museu Picasso de Barcelona inaugurarà el 21 de maig s'ha de considerar una de les més íntimes sobre l'artista. Serà la primera vegada que l'espai museístic dedicarà una mostra monogràfica a aquesta vessant artística de l'andalús i, en ella, el visitant hi trobarà joies que Pablo Picasso va crear per a Dora Maar, Françoise Gilot o Jacqueline Roque, tres de les seves parelles sentimentals. L'exposició, comissariada per Emmanuel Guigon i Manon Lecaplain, porta per títol Picasso i les joies d'artista, i estarà oberta al públic fins al 26 de setembre.

Penjolls, fermalls, medallons o anells són algunes de les peces a les quals Picasso va donar el seu toc personal i valuós. Hi afegia un motiu o gravat, convertint aquests objectes en obres d'art en miniatura, i normalment amb els seus motius fetitxe, com caps de faune, braus, sols, peixos o màscares. Braç a braç amb l'orfebre François Hugo i amb el seu dentista R. Chataignier, el malagueny va treballar l'or i la plata, sovint implicant-se en el procés complet de l'elaboració de la joia. Per al museu del carrer de Montcada, l'exposició Picasso i les joies d'artista també serveix per plantejar la relació del geni amb les arts decoratives, "que té a veure amb les múltiples obres que encara queden per descobrir, és a dir, la tapisseria, l’orfebreria, la cristalleria o la metal·lúrgia, passant pels gravats sobre formigó, com els del Col·legi d’Arquitectes de Barcelona".

Per a més informació, consulteu l'enllaç.

Diàleg amb el Museu Etnològic i de Cultures del Món

A l'altre costat del carrer de Montcada, al Museu Etnològic i de Cultures del Món, en les mateixes dates es podrà visitar l'exposició Joies baule i kàfir. Diàlegs amb Picasso. Comissariada per Salvador García Arnillas i Ainize González García, presenta una selecció de joies de la cultura baule de l'Àfrica Occidental i un petit conjunt de joies afganes de la cultura kàfir de les col·leccions del museu. Les joies seleccionades mantenen la seva autonomia i significats, però entren en diàleg amb les que aquests dies es podran veure exposades al Museu Picasso. Aquest diàleg, en paraules dels organitzadors, s'estableix "mitjançant un subtil fil evocatiu de l’omnipresència de l’anomenat com a «primitivisme» en els artistes d’avantguarda europeus del segle XX, especialment els surrealistes, que encara avui condiciona la nostra mirada".

Clicant aquí trobareu més detalls de la mostra del Museu Etnològic i de Cultures del Món.

Data de publicació: Dijous, 20 maig 2021
  • Comparteix