Tornar

Cartell de l'exposició Toquem fusta!

La fusta es reivindica

El Disseny Hub Barcelona inaugura una exposició centrada en l'ús d'aquest material i el mostra com a essencial en l'evolució cultural.

Reivindicar el rol essencial de la fusta al llarg dels temps. És una de les finalitats de l'exposició Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat, organitzada pel Museu del Disseny i comissariada per Martí Boada i Pilar Vélez. La trobareu al Disseny Hub Barcelona del 9 de novembre al 22 de gener.

La mostra, amb més de 400 peces, està plantejada des d'una òptica del disseny, però vol posar la mirada en el valor dels arbres i dels boscos i presenta la fusta com a material clau al servei de l'evolució cultural humana. Entre els molts objectes curiosos o de valor artístic o històric que reuneix l'exposició hi ha unes llances de Schöningen –l’artefacte de fusta més antic de la humanitat localitzat fins ara, de fa uns 300.000 anys–, cullerots de l’època neolítica, un clavicèmbal de Christian Zell, dissenys de mobles de fusta corbada al vapor, i aplicacions actuals de la fusta en els terrenys de l’aeronàutica, els automòbils, la salut, l’energia, l’acústica i la construcció. Però potser allò que més cridarà l'atenció a qui entri a veure l'exposició és un prototip actual d’una casa a mida real fabricada amb fusta, suro i palla que respon a les exigències i reptes per fer front a la crisi mediambiental. El conjunt d'objectes reunits permeten la lectura que, des dels orígens de la humanitat, s'ha cercat en la natura la manera de fer creacions útils per al dia a dia.

Toquem fusta! s'organitza en tres grans àmbits: una gran instal·lació d'una estructura arbòria (Materialitree), que parteix d'un tronc caigut i es transforma en un disseny paramètric, un projecte de Daniel Ibáñez, Vicente Guallart i Bruno Ganem de l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), dona la benvinguda; un itinerari cronològic a través d’una vintena d’objectes de fusta seleccionats per la seva incidència en l’evolució cultural humana, des del Paleolític fins avui, i que han significat un punt d’inflexió en algun aspecte i moment de la història de la humanitat; i un tercer àmbit que posa el focus en la en la recuperació de la fusta que està experimentant des de diversos fronts i des de fa uns anys. 

Amb motiu de l’exposició, el Museu del Disseny organitzarà un seguit d'activitats per a tots els públics, com visites guiades a l'exposició per al públic general i escolar, tallers familiars de cap de setmana i taules rodones. Més informació, en aquest enllaç

Data de publicació: Dimarts, 08 novembre 2022
  • Comparteix