Tornar

Apunts creatius

Passejos virtuals pel coneixement científic

Les biblioteques de la UB comparteixen les seves exposicions en format digital.

Com qualsevol altra institució acadèmica, la Universitat de Barcelona custodia una enorme quantitat de documents i recursos. Les seves biblioteques constitueixen els espais de referència i consulta del coneixement, tant l’universal com el que es genera a les seves facultats i centres. Per posar en comú part d’aquest coneixement, les biblioteques organitzen exposicions on aprofundir en algun tema i mostrar part del seu fons bibliogràfic relacionat. En el món real aquestes s’acaben algun dia, però a la xarxa romanen en format d’exposició virtual per visitar-les a qualsevol hora i des de qualsevol lloc. Tot seguit se’n destaquen algunes de temàtica científica dels darrers dotze mesos.

La medicina és una de les protagonistes de les exposicions del darrer any. La més recent és La malària en el punt de mira, la qual dona a conèixer aquesta malaltia, el seu impacte i el llarg camí des del primer tractament fins a l’objectiu actual d’obtenir una vacuna efectiva. Dues altres exposicions mostren aspectes de la història mèdica. Són El fil per a cosir la història de la medicina, un repàs d’aquesta disciplina a través d’una selecció de 170 fulletons anteriors a l’any 1950, i De cirurgià barber a podòleg, sobre l’evolució d’aquesta professió al llarg dels segles XIX i XX. Una quarta mostra, Apunts creatius, comparteix una vistosa selecció d’esbossos d’anatomia humana fets per alumnes del curs 2018-2019.

La Teoria de jocs és un coneixement molt proper a les matemàtiques emprat en la presa de decisions que dona nom a una exposició plena d’exemples de la seva aplicació en diferents àmbits: l’economia, el cinema, les ciències socials, els negocis. Altres mostres ens apropen a la tasca de grans matemàtics i matemàtiques catalans: Lluís Antoni Santaló, Josep Maria Orts i Professores de la Facultat de Matemàtiques i Informàtica.

El 2019, la química i la física van tenir un paper rellevant, també palès a les exposicions virtuals de la UB. Una d’elles commemora els 100 anys de l’eclipsi que va donar la raó a Einstein, amb recursos sobre les dues expedicions de la Royal Astronomical Society de Londres que van fotografiar un eclipsi total de sol des de punts diferents del món per confirmar la teoria general de la relativitat. I dues altres exposicions s’emmarquen en la commemoració de l’Any Internacional de la Taula Periòdica: 100 anys del descobriment del protó, sobre els protagonistes i les repercussions d’aquesta troballa, i Històries ocultes dels elements, plena d’anècdotes al voltant dels maons que componen la matèria.

Això no és més que un tastet de les exposicions virtuals de la UB. Trobeu-les totes en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Divendres, 20 març 2020
  • Comparteix