Tornar

Fotografia d’Isabel Do Diego mentre canta amb la cara folrada amb paper daurat i un barret negre.

Folklore i electrònica amb Isabel Do Diego

La Caldera presenta la proposta artística de l’artista andalús amb el projecte Bestia Sagrada, dins d’un concert que tindrà lloc el 2 de desembre. 

El centre de dansa i arts escèniques contemporànies de Barcelona acull l’actuació d’Isabel Do Diego, l’alter ego de l’artista andalús Juan Diego Calzada, que desenvolupa un folklore auster, brutalista i sacralitzat en el seu projecte musical i escènic. Dins el programa Corpografies presentarà Bestia Sagrada, el directe del qual va fer-lo com a artista resident l’espai de Les Corts. Aquesta serà l’última proposta del cicle que tancarà la programació amb la Festa La Caldera Club. Tot això serà el 2 de desembre, a La Caldera

Isabel Do Diego ofereix una nova perspectiva sobre el folklore andalús amb el quejío electrònic, acompanyat de beats, sàmplers i sintetitzadors. La proposta escènica, que inclou cant i dansa, transcendeix els límits dels espais on la carn no pot habitar i presenta un ésser híbrid que es mou entre el que és humà, animal i espiritual. L’artista habita un univers escènic ple de crits i xiuxiuejos, melodies tradicionals amb sonoritats esquerdades, ecos rurals i industrials, missatges heretges i oracions, fantasies sexuals i emocions castes.

A l’àlbum Bestia Sagrada, l’artista permeabilitza el quejío flamenc amb la sonoritat vocal de diferents litúrgies com el cant sacre de l’edat mitjana europea, la crida a la pregària a Mesopotàmia o la recitació del Bunkuru japonès. Una veu encarnada per diferents ferits com si fos un bestiari folklòric amb una proposta amb bases electròniques. Isabel Do Diego habita un escenari on ritualitza aquest viatge musical, una tríada de veu, cos i instrumentació que condueix a la celebració del monstruós com a entitat divinitzada. 

El primer projecte discogràfic que va llançar va ser Depueblo (2020), que va formar part de l’exposició Romper el aire, de Pedro G. Romero, i va ser escollit entre els deu millors àlbums de música d’arrel per a la revista MondoSonoro. Dos anys després, va publicar Bestia sagrada (2022) que inclou una col·laboració amb l’artista Maria Arnal, sota el nom de Cataliza. L’últim llançament ha estat l’EP Rozadura, format per sis cançons. 

L’actuació es durà a terme en el marc del programa Corpografies, una iniciativa de La Caldera que permet descobrir els projectes dels artistes que hi han col·laborat o bé, que hi tenen un interès amb el projecte del centre. Aquest cicle clourà amb la celebració a la Festa La Caldera Club

Si voleu endinsar-vos en l’univers de l’artista Isabel Do Diego, teniu una cita el 2 de desembre a l’espai de creació de Les Corts. L’horari és a les 20 h i el preu de l’entrada general és de 12 €. Si voleu comprar-la, podeu fer-ho a la pàgina web de La Caldera. 

Data de publicació: Dimarts, 28 novembre 2023
  • Comparteix