Tornar

Cafès científics

Com funciona el nostre organisme?

La Casa Orlandai organitza un cicle de cafès científics dedicat al cos humà.

Des de l'origen de l’espècie humana, hem tingut consciència del nostre cos i ens ha embargat la curiositat d’entendre com es forma, s'organitza i funciona. Des de les primeres representacions del cos de la dona a les venus o els antics estudis dels òrgans i les seves funcions a Egipte i Mesopotàmia, fins als descobriments de medicina més recents, passant pel treball d'Hipòcrates, considerat el pare de la medicina, tots els éssers humans han volgut entendre els mecanismes que regeixen el nostre cos. Amb la intenció d'aportar nova informació en aquest camp, la Casa Orlandai dedica el cicle de cafès científics d'aquest trimestre al funcionament del nostre organisme. Les sessions tindran lloc al centre cívic el tercer dimecres de gener, febrer i març.

El cicle començarà el 19 de gener amb una sessió centrada en L'estructura 3D de les proteïnes, conduïda per Salvador Ventura, Catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular a la UAB. Els cafès científics són converses informals del públic amb una persona experta en el seu àmbit de recerca, tot plegat en companyia d’un refrigeri. En aquesta ocasió, les persones participants en el cafè podran plantejar a l'investigador qüestions com per què les proteïnes són el component més versàtil del nostre organisme, quina és la seva importància i quin rol juga la seva estructura en el funcionament correcte del nostre cos.

El 16 de febrer, Oriol Gallego, professor de Biologia Cel·lular i Biologia Estructural a la UPF, explicarà com es pot seguir el rastre de les molècules. Traçar els seus recorreguts permet comprendre els processos que es produeixen al nostre organisme. Una de les tècniques més utilitzades avui és la fluorescència, però en què consisteix? Com s'aconsegueix marcar una molècula amb aquesta tècnica? Quines aplicacions mèdiques i científiques pot tenir la informació que això proporciona?

El cicle clourà el 16 de març amb La comunicació entre neurones, a càrrec d'Esther Gratacós-Batlle, del laboratori de Neurofisiologia de la UB. Les neurones estableixen un entramat de connexions extremadament complex i es comuniquen entre elles mitjançant el procés anomenat sinapsi. Això permet al nostre cervell funcionar, regular un munt de funcions vitals, i a la nostra ment, pensar, memoritzar, interpretar l'entorn… Quins descobriments estan afegint llum a la comprensió del nostre òrgan més difícil d'estudiar? Com aquestes troballes obren noves vies per combatre les malalties neurodegeneratives?

Segur que sovint us formuleu preguntes d'aquest tipus. Els cafès científics són la millor oportunitat per plantejar-les a persones expertes en el camp d'estudi. No dubteu a apropar-vos a la Casa Orlandai. Tota la informació i reserves per aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 12 Gener 2022
  • Comparteix