Tornar

Retrat de Roman Ondak procedent de l'obra Our Son Watching His Parents, del 1998

La zona grisa de Roman Ondak

L’obra de l’artista eslovac es mou entre la ficció i la realitat, entre la simplicitat i la complexitat, i entre la crítica i l’humor incisiu.

Fins al 22 de novembre es pot visitar a la Fundació Antoni Tàpies l’exposició Roman Ondak: Infinitum. Es tracta d’una mostra multidisciplinària amb escultures, objectes trobats, instal·lacions espacials i fotografies d’aquest artista conceptual. Després de completar els estudis de disseny gràfic i pintura a l’Acadèmia d’Arts Plàstiques de Bratislava, on resideix, es va formar a la Universitat de Pensilvània i altres centres i institucions de Suïssa, el Japó, Alemanya i França.

Roman Ondak és especialment conegut per extraure objectes i imatges de la vida quotidiana i reposicionar-los en instal·lacions actives dins d’espais arquitectònics, com és el cas. Nascut el 1966, va viure el règim comunista de l’antiga Txecoslovàquia, que va fer-lo especialment sensible a l’observació dels “sistemes d’inclusió i exclusió” que organitzaven una societat en què la realitat era viscuda parcialment com una ficció.

L’ensorrament d’aquella estructura l’ha empès a explorar altres patrons de comportament social i polític alternatius, combinats amb les experiències personals del passat. Com a resultat, la seva obra fa la impressió que la realitat ha estat lleument reajustada, com a reproducció intencionada de les alteracions propagandístiques de la imatge i la paraula que constituïen un fet quotidià per a l’artista mentre creixia.

Subtil i silenciosa, la seva obra s’infiltra en l’entorn de l’espectador de forma imaginativa per suggerir altres capes de significat rere l’aparença física. El seu estudi de la vida diària reflecteix un mètode gairebé antropològic que desafia les regles de la rutina amb gestos poètics i un humor incisiu. Però Roman Ondak no s’interessa només pels rituals que determinen les nostres vides, sinó que també es diverteix qüestionant el mercat de l’art i la societat en general.

Àmpliament reconegut en nombroses biennals d’art arreu del món, aquesta és la primera vegada que es pot veure a Catalunya una exposició individual seva, després que el 2014 i el 2007 va participar en les mostres col·lectives La realitat invocable, al MACBA, i Extraordinary Rendition, a la galeria Nogueras Blanchard. L’entrada per veure Roman Ondak: Infinitum val 8 euros i es pot comprar de forma anticipada clicant aquí.

Data de publicació: Dijous, 01 Juny 2023
  • Comparteix