Tornar

Unes cadires embolicades en fil vermell en una de les peces exposades

Chiharu Shiota i els fils de la memòria

L'artista japonesa porta a Barcelona unes instal·lacions plenes de misteri i posa en contacte els fils vermells de les seves obres amb la simbologia d'Antoni Tàpies.

La Fundació Antoni Tàpies celebra aquests dies l'any dedicat a l'artista amb exposicions diverses, entre els quals algunes que posen en contacte el món del creador amb el d'altres artistes del nostre temps. Una d'aquestes artistes és Chiharu Shiota, que del 22 de març al 23 de juny protagonitza l'exposició "Cadascú, un univers".

Artista dedicada a la performance i a les instal·lacions, Chiharu Shiota va néixer a Osaka l'any 1972, però viu i treballa a Berlín des dels anys noranta. De vegades ha fet servir el propi cos com a material artístic, però se la coneix especialment per unes instal·lacions en les quals utilitza fils vermells i que parlen sobre temes rellevants, com la mort o les relacions humanes.

Hereva d'artistes que són referència del feminisme, com ara Ana Mendieta i Louise Bourgeois, aquesta creadora teixeix uns fils vermells que reflecteixen els seus sentiments i que es combinen amb objectes de tota mena (des d'una sabata vella a aquelles cadires tan pròpies de l'univers de Tàpies o unes claus sense porta) que són al·lusions a històries viscudes i protagonitzades per aquests objectes, en una referència a la memòria, un concepte que també és molt present en les obres de l'artista català.

Les instal·lacions de Chiharu Shiota tenen un color vermell, un to que és el de la sang i que té relació, per tant, amb conceptes com la família o la nacionalitat i constitueix un punt de connexió entre les persones. D'altres són negres, un color que representa allò que és abstracte, o d'un color blanc que indica un final (a Àsia, en general, és un color de dol), però també un inici.

Així, Shiota dialoga mitjançant les seves obres amb la simbologia d'Antoni Tàpies, creant un joc de correspondències en un efecte mirall que es perllonga més enllà de l’espai i del temps.

La terra, el passat, la memòria i el contrast entre presència i absència són element comuns a tots dos artistes i són la base de la relectura del passat des de l'evocació que ens proposa la creadora japonesa, sempre amb una mirada contemporània. Ho veureu en una mostra que ha estat comissariada per Imma Prieto, també directora de la Fundació Antoni Tàpies.

Si voleu conèixer les creacions de Chiharu Shiota, veniu a la Fundació Tàpies, però abans consulteu al web la informació al respecte.

Data de publicació: Dimarts, 26 març 2024
  • Comparteix