Tornar

Detall de la fotografia The Mouth of Krishna #502 (2016) d'Albarrán Cabrera

Fotografia transcendent

Foto Colectania dedica una exposició monogràfica a Ángel Albarrán i Anna Cabrera que convida a fer un viatge oníric pel seu univers poètic.

La Fundació Foto Colectania acull la primera exposició monogràfica que es realitza en un centre d’art al nostre país sobre l’obra fotogràfica d’Ángel Albarrán i Anna Cabrera, que han treballat de manera col·laborativa des de l’any 1996. La mostra es titula Albarrán Cabrera. L'indestructible i es pot visitar fins al 7 de gener de 2024.

Influïts per pensadors, cineastes, escriptors i artistes occidentals i orientals, els autors utilitzen el mitjà fotogràfic per qüestionar les idees preconcebudes sobre el temps, la memòria, el lloc, la presència o la identitat. Les seves imatges se situen entre la realitat i la il·lusió, i, a través del seu univers poètic, assoleixen una noció nova de la percepció per entendre l’art i la pròpia experiència vital.

Per aconseguir-ho, Albarrán i Cabrera utilitzen una gran varietat de procediments fotogràfics: impressió en platí o pal·ladi, gelatina de plata, cianotípia, impressió pigmentada... Tot plegat confereix a les seves imatges una textura especial: “No ens interessa que la imatge reprodueixi la realitat, sinó crear un artefacte que tingui prou informació i interès perquè entri a formar part de la narrativa de qui se’l mira”, expliquen.

L’exposició aplega una selecció de més de 90 imatges –procedents dels mateixos artistes, de la Galeria Elvira González i de la Fundació Foto Colectania– de les sèries de major rellevància: Indestructible, This is you here, Kairos, Nyx i, sobretot, Mouth of Krishna. Inspirada en la llegenda del déu infant, es tracta d’una sèrie oberta que és fruit de la investigació de la multiplicitat, de l’estructura i de la versemblança de la realitat que percebem. La resta de sèries ha sorgit d’ella com a ramificacions d’un tema específic que ha anat adquirint, de mica en mica, un protagonisme propi.

A més, s’hi poden veure alguns elements que ajuden a entendre la complexitat del procés de producció de les fotografies –al qual hi dediquen molt de temps– i una selecció dels seus fotollibres, alguns dels quals ja estan exhaurits.

Data de publicació: Dimarts, 27 Juny 2023
  • Comparteix