Tornar

Fotografia de l'impressor i gravador Enric Tormo, davant d'una obra de Joan Miró

Enric Tormo, còmplice de Dau al Set

Una exposició de la Fundació Joan Brossa dona a conèixer l’univers invisible i la col·laboració de l’impressor amb Miró, Cuixart, Ponç, Tàpies i Tharrats.

La Fundació Joan Brossa–Centre de les Arts Lliures acull fins al 24 de juliol una exposició temporal dedicada a la vida, l’obra i el context cultural, artístic i polític d’Enric Tormo i Freixes (Barcelona, 1919-2016). Es titula La invisibilitat del Dau. Enric Tormo, impressor i fotògraf i es tracta d’un “homenatge a l’esperit d’una època” a partir del paper rellevant d’aquest gravador artístic, editor, pedagog i museòleg.

La seva trajectòria és pràcticament desconeguda per al gran públic. Ara, Aitor Quiney la rescata de l’anonimat a partir de l’amistat de Tormo amb Joan Brossa, Joan Miró i el grup Dau al Set com a tècnic d’alguns dels seus llibres més importants. La mostra aplega documentació inèdita, tant de Tormo com dels artistes amb els quals va col·laborar, així com la col·lecció d’art de Tormo i la seva dona Maria Ballester, amb nombroses obres desconegudes de Modest Cuixart, Joan Ponç, Antoni Tàpies i Joan Josep Tharrats. També s’hi exhibeixen fotografies inèdites de tots ells i de Joan Miró, la qual cosa representa una aportació cabdal per a l’estudi de totes aquestes figures.

Gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, se n’editarà també un llibre amb el títol de l’exposició que contindrà un estudi exhaustiu signat pel seu comissari, Aitor Quiney, i una selecció de més de 200 imatges.

Com a activitats complementàries s’han programat diverses visites guiades: Cultura popular i subversió, amb Albert Domènech (el 5 d’abril a les 18.30 h); Enric Tormo. Art gràfic i arts gràfiques, amb Pilar Vélez (el 10 de maig a les 18.30 h); Enric Tormo i Joan Ponç, amb Sol Enjuanes (el 31 de maig a les 18.30 h) i La invisibilitat del Dau, a càrrec de l’esmentat Quiney (el 12 de juny a les 12 h). L’entrada a l’exposició és gratuïta. Les visites guiades també són de franc per a les persones aturades, els estudiants, els docents i els Amics de la Brossa. Per al públic en general costen 3 euros i podeu reservar la vostra plaça en l’enllaç corresponent a cadascuna de les sessions.

Data de publicació: Dijous, 31 març 2022
  • Comparteix