Tornar

Detall d'una de les plantilles de Joan Miró per il·lustrar el llibre Il était une petite pie, de Lise Hirtz

El primer llibre de Joan Miró com a il·lustrador

La fundació que duu el seu nom organitza una exposició sobre el primer contacte del pintor amb el món de la il·lustració per mitjà d’André Breton i Paul Eluard.

Fins al 29 d’octubre, l’arxiu de la Fundació Joan Miró acull l’exposició Il était une petite pie, comissariada per Teresa Montaner i Elena Escolar. Es tracta de la segona exposició del cicle Obrir l’arxiu, a través del qual la Fundació vol compartir la riquesa del seu fons de dibuixos, així com del patrimoni documental que conserva i investiga.

Il était une petite pie. 7 chansons et 3 chansons pour Hyacinthe, de Lise Hirtz, és el primer llibre d’artista de Joan Miró. Hirtz, escriptora vinculada al cercle surrealista, reuneix en aquest poemari una sèrie de composicions de rima senzilla concebudes com a cançons infantils. “Que la meva obra sigui com un poema posat en música per un pintor”, va dir l’autora.

I Joan Miró, que havia rebut l'encàrrec a través d’André Breton i Paul Eluard, les va il·lustrar amb vuit pochoirs, una tècnica d’impressió que consisteix a generar, a partir d’un dibuix concret, diverses plantilles calades que permeten aplicar successivament els pigments i obtenir tiratges breus amb resultats propers als d’un tractament manual.

El llibre va ser publicat per Éditions Jeanne Bucher a París el 1928, i la impressió del text, la tipografia i els pochoirs van anar a càrrec de Saudé. Un any després, el compositor Georges Auric, a qui està dedicat el recull, va musicar cinc d’aquests poemes.

Amb aquesta experiència col·laborativa, Joan Miró va traspassar els límits de la pintura i va contactar per primer cop directament amb la poesia, experimentant amb la imatge i la paraula.

La mostra Il était une petite pie a la torre octogonal de la Fundació –en un espai integrat en la visita a la col·lecció de l’artista– coincideix amb l’exposició temporal Amics imaginaris, que vol introduir els públics de totes les edats, especialment els infants, en les possibilitats imaginatives i creatives de l’art contemporani.

L’entrada per visitar la col·lecció permanent i a les exposicions temporals en curs costa 14 euros –7, si és reduïda– i es pot comprar de forma anticipada en aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 26 maig 2023
  • Comparteix