Tornar

Fotograma de la pel·lícula Lumumba: La Mort du Prophète, sobre el líder independentista del Zaire

La fotografia, en deute amb el seu passat

Un cicle de conferències Restitucions, acompanyat de diversos passis a la Filmoteca, reivindica la funció reparadora de la fotografia, d’acord amb els nous drets emergents.

Del 8 de març al 17 de maig, la Fundació Mapfre organitza el cicle de conferències presencials i en línia titulat Restitucions. La fotografia en deute amb el seu passat, comissariat per l’artista, crític d’art i curador independent Carles Guerra.

A través de deu casos d’estudi, el programa presenta exemples de reparacions, restitucions, i renomenaments fruit de les reclamacions de drets fonamentals a les quals han de donar resposta els arxius que conserven imatges que documenten l’esclavatge, l’execució de persones, els camps de concentració, la violència colonial, l’extracció de recursos naturals, l’extinció d’espècies o la destrucció del patrimoni ancestral. Tot plegat, per analitzar i concloure que restituir, reparar, repatriar i canviar de nom són funcions que la fotografia ha d’integrar per fer la pau amb el passat i amb ella mateixa com a disciplina.

De les deu sessions previstes, encara en queden cinc de pendents, totes a les 19 h: Què ens diuen les fotos que Víctor Melchor Basterra va requisar a l’horror?, d’Ana Longoni (el 19 d’abril);  Aturar la reiteració, alterar l’explotació contínua, per Michaëla Danjé, del col·lectiu negre Cases Rebelles (el 26 d’abril); El futur de Xile en les fotografies del salnitre, de Xavier Ribas (el 3 de maig), Les reparacions fotogràfiques i el més-que-humà, de T.J. Demos  (el 10 de maig) i Violència colonial i reparacions en el treball de Forensic Architecture, d’Eyal Weizman (el 17 de maig).

Coincidint amb aquest cicle, la Filmoteca de Catalunya ha programat a la Sala Laya tres passis de pel·lícules proposades i comentades per Hilde Van Gelder, Ana Longoni i Michaëla Danjé, respectivament. El 14 d’abril a les 16.30 h es projectarà Les éclats. Ma gueule, ma révolte, mon nom (2011), de Sylvain George; un film sobre la violència infligida als immigrants, la repetició del colonialisme i la inacceptabilitat del món tal com és.

El dia 20 a les 19.30 h es podran veure dos curtmetratges argentins –La foto de mis viejos, Registro de extremistes, sobre la desaparició de persones a mans de la dictadura militar– i els quatre capítols d’Archivo de la Memoria Trans, sobre la marginació social d’aquest col·lectiu.

Per acabar, el dia 27 a les 19.30 h s’exhibirà el llargmetratge Lumumba: La Mort du Prophète (1992), de Raoul Peck, sobre la vida del líder independentista i primer ministre del Zaire Patrice Lumumba, i el curt Fouyé Zétwal (2020), de Wally Fall, sobre la convulsa història contemporània de l’arxipèlag de Guadalupe a través dels records d’una filla que retroba el pare.

L’entrada de cada passi val 4 euros –3, si és reduïda– i es pot adquirir en línia clicant aquí o bé directament a la taquilla. Per assistir o veure les sessions del cicle Restitucions de la Fundació Mapfre us heu d’inscriure en aquest enllaç.  Per assistir o veure en línia les sessions del cicle Restitucions de la Fundació Mapfre us heu d'inscriure en aquest enllaç fins a tres hores abans de l'inici.

Data de publicació: Dimarts, 12 Abril 2022
  • Comparteix