Tornar

Els integrants d'aquest quartet de música contemporània retratats amb la ciutat de fons

El 'Grec 2019' comença amb música contemporània i viatja d'Oceania a Amèrica

Un concert de la formació de música contemporània de San Francisco Kronos Quartet amb projeccions d'Alba G. Corral obrirà el dimecres, 26 de juny, l'edició de 2019 del Grec Festival de Barcelona, que ens proposa un viatge escènic entre Austràlia i el continent americà.

Dansa, circ, teatre, cinema, creacions tan interessants com difícils de classificar...  Tot passarà durant el mes de juliol (les entrades per als espectacles ja estan a la venda, tant en línia com a Tiquet Rambles), encara que la inauguració del Grec 2019 serà una mica abans, els dies 26 i 27 de juny, amb una celebració de la música contemporània a la qual s'afegiran joves intèrprets de l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

Sí, els grans protagonistes seran els Kronos Quartet (a la imatge), una formació especialment coneguda amb quaranta-cinc anys de trajectòria, però també hi haurà els visuals de l'artista i tecnòloga creativa Alba G. Corral, una reina de la creació audiovisual en directe que posarà les imatges que veurem durant el concert. Als jardins del Teatre Grec (Roserar Amargós), diversos quartets formats per músics joves interpretaran també peces d'un repertori de Kronos Quartet especialment pensat per a l'aprenentatge.

A partir d'aquí començarà un viatge que, aquest juliol, recorrerà les escenes d'Oceania, bàsicament Austràlia, i d'Amèrica del Nord. Companyies de dansa com la de Lucy Guerin o la Sydney Dance Company (ab [intra]), dirigida pel català Rafael Bonachela, mostraran el seu talent, igual que companyies de circ ja conegudes com Circa (que oferirà l'espectacle En Masse al Palau de la Música Catalana), o els més joves Gravity & Other Myths i el seu espectacle Backbone, que es veurà al Teatre Grec.

Són només alguns exemples d'espectacles procedents d'Austràlia, des d'on el festival viatja cap a Amèrica del Nord. I és que enguany veurem grans espectacles procedents dels EUA que van de la dansa de la companyia de dansa contemporània A.I.M, de Kyle Abraham, un dels més joves i brillants ballarins i coreògrafs de l'escena dels EUA, a la gran festa musical (tota una cerimònia de masses extravagant i divertidíssima que celebra la vida i l'activisme) protagonitzada per l'artista Taylor Mac.

La iconoclasta nora chipaumire (escriu el seu nom en minúscules) i els seus muntatges ferotges, entre la música i la performance, el jazz amb accent flamenc de Chick Corea (The Spanish Heart Band) o una col·laboració de The Mamzelles amb el director Jason Trucco i el mític escenari de La MaMa de Nova York (Richard III And They've Never Heard Of Love) formen part d'una programació amplia i diversa amb moltes sorpreses. Voleu veure Cesc Gelabert ballant una composició d'un pioner del minimalisme sota una llum especialíssima? Haureu de venir a veure Framing Times al Mercat de les Flors.

I és que grans noms de l'escena internacional passen aquest juliol per Barcelona. Aquí han creat el seu nou espectacle els Peeping Tom, una companyia de dansa-teatre que ja fa anys que fascina el públic barceloní i que ara tanca una trilogia de tema familiar amb Kind, al TNC. El Ballet BC Vancouver de la coreògrafa Emily Molnar mostrarà al Teatre Grec tres coreografies signades per dones. També seran a la ciutat Ivo van Hove i l'Internationaal Theater Amsterdam, que adapten a escena un best-seller especialment dur titulat Tan poca vida. I debutarà al festival la gran actriu francesa Isabelle Huppert, que interpreta la reina Maria d'Escòcia a les ordres de Robert Wilson a Mary said what she said. I al Museu Nacional, a Montjuïc, el públic trobarà una instal·lació de William Forsythe especialment divertida que seduirà per igual els adults i els més joves. Val a dir que, precisament, en aquesta edició els espectadors joves seran objecte d'atenció especial, amb activitats i muntatges teatrals (com ara Future lovers, de La tristura o la nova posada en escena del Manes de La Fura dels Baus).

Sol Picó presenta coreografia (Animal de séquia) en una edició del festival on també porten novetats des de companyies com Sixto Paz (Así bailan las putas) a les T de Teatre (Cançó per tornar a casa), la pallassa Pepa Plana, que reviu en clau femenina els números clàssics de pallassos (Veus que no veus) o el dramaturg Jordi Casanovas, que presenta VALENCiANA (La realitat no és suficient). La coreògrafa i ballarina Lali Ayguadé, amb Guilhem Chatir, estrena per la seva banda Here, una coreografia per a gurmets de la dansa contemporània.

Parking Shakespeare presentant dos shakespeares revisats al Teatre Grec per celebrar el seu aniversari de la mà de dos directors convidats, Els Pirates Teatre (també rellegint el bard en clau feminista a Les feres de Shakespeare), Les Antonietes (Un dia qualsevol) o creadors com Manolo Alcántara amb l'onírica proposta Déjà vu formen part d'una programació que recupera el circ especialíssim i poètic dels Baró d'evel a Falaise, segona part del díptic inaugurat fa un any amb .

Experiències basades en l'expressió dels sentiments com les de Roger Bernat (Flam) o l'italià Alessandro Sciarroni (Augusto) passen per un festival on, seguint les tendències escèniques d'avui, es difuminen les fronteres entre gèneres, tot i que conserva mostres interessantíssimes i plenament contemporànies de teatre de text: des de Jerusalem, un text transgressor de Jez Butterworth sobre l'Anglaterra actual amb Pere Arquillué i direcció de Julio Manrique que es veurà al Teatre Grec, a Casa de nines, vint anys després, dirigit per Sílvia Munt o Paradisos oceànics, on la directora Mònica Bofill (en sintonia amb el pas del festival per Oceania) recupera a l'escenari les experiències viscudes a la Polinèsia els anys 20 del segle passat per l'escriptora catalana Aurora Bertrana.

Sílvia Pérez Cruz tocant amb Toquinho i Javier Colina, el flamenc diferent del Niño de Elche, la reina canadenca de la world music Loreena McKennitt... Hi ha molt per triar en una edició del festival per on també passaran la coreògrafa Mariantònia Oliver i les seves dones grans de països diversos (Las muchísimas) i on el també mallorquí Toni Gomila reflexionarà sobre cobdícia i turisme a Rostoll cremat.

Hi ha molt més en la programació d'un festival que, per tal de fer més fàcil la tria als espectadors i espectadores, proposa itineraris amb espectacles que fan la ruta entre Austràlia i Nova York, d'altres que exploren els sentiments humans, alguns altres que mostren la feina de companyies especialment interessants i alguns més que ens proposen Nits d'estiu relaxades veient muntatges tan alegres i vitals com el musical La tienda de los horrores amb Àngel Llatzer i Manu Guix, o El pop d'una nit d'estiu amb grans artistes de l'escena musical catalana.

Recordeu que les entrades per als espectacles programats al festival ja estan a la venda i que convé que us afanyeu per no quedar-vos sense localitats, especialment en els espectacles més desitjats.

Trobareu tota la informació sobre el festival i podreu comprar les entrades consultant el web del Grec 2019 Festival de Barcelona.

 

Data de publicació: Dijous, 11 Abril 2019
  • Comparteix