Tornar

Una aranya cavernícola

Vida amagada

Una exposició sobre les fascinants aranyes cavernícoles de la regió dels Alps Dinàrics.

La Terra és l’únic planeta que sabem que acull vida... i a més n’acull molta. Tant és el seu grau de colonització, que els milions d'éssers vius que coneixem els trobem fins i tot en els espais més apartats de la llum del sol, com són els fons de les coves on la foscor absoluta impedeix el creixement de qualsevol planta. Dins de grutes i avencs s’hi troba un tipus de fauna denominada cavernícola, adaptada a les condicions de foscor, i les coves dels Alps Dinàrics a Croàcia constitueixen una zona de gran biodiversitat d’aquests animals, principalment aranyes. Per descobrir-les i conèixer com s’estudien, el Centre de Recursos en Biodiversitat Animal, a la Facultat de Biologia de la UB, acull l’exposició HiddenLife, Portant llum al punt calent de biodiversitat més fosc de la Terra, que es pot visitar fins al 30 de setembre.

Al llarg de la història natural, els habitants de les coves han evolucionat per sobreviure en la foscor. Han prescindit d’allò que no els és útil, com la visió o la pigmentació, però a canvi han desenvolupat diverses característiques que els permeten ser més eficients per caçar, reproduir-se o fugir dels depredadors en absència de llum, com ara estar coberts de pèls sensorials amb què reben informació de l’entorn. A les coves dels Alps Dinàrics s’han identificat més d’un centenar d’espècies d’aranyes cavernícoles que presenten moltes d’aquestes adaptacions.

Des de fa 20 anys, la Societat Bioespeleològica Croata les estudia en detall i amplia el coneixement sobre aquests éssers i el seu ambient. Un ambient que, malgrat estar amagat de la superfície, també és vulnerable a les pertorbacions que causem els humans amb la nostra activitat. En aquest sentit, el projecte de recerca que està realitzant Martina Pavlek des de la UB se centra en l’estudi dels efectes del canvi climàtic i altres alteracions ambientals en la biodiversitat cavernícola. Es tracta del projecte HiddenLife el qual dona nom a aquesta exposició, composta per imatges de Martina Pavlek i Tin Rozman, i textos de la mateixa investigadora.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 20 Juny 2019
  • Comparteix