Les històries entrellaçades d’un rei i un actor
La Villarroel acull durant un mes Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard) del director Gabriel Calderón.
Interpretar un personatge de William Shakespeare és, ben segur, un repte monumental i, en aquesta història, s’hi enfronta un actor que ha d’encarnar Ricard III, el monarca despietat de la tragèdia shakespeariana. A La Villarroel, podreu veure Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard), una obra que estableix un diàleg amb el clàssic, sota la direcció i dramatúrgia de Gabriel Calderón, amb funcions de l’1 de setembre fins a l’1 d’octubre.
En aquest monòleg, Joan Carreras interpreta un actor que durant tota la vida ha fet papers secundaris i que, en interpretar Ricard III, aconsegueix una oportunitat que considera merescuda i que suposa per a ell tot un desafiament. L’actor, però, creu que la resta de companys del muntatge no tenen tant de talent com ell i no vol perdre el temps amb actors mediocres, com tampoc li agraden les propostes que li fa el director. Al llarg de l’obra, mentre construeix el personatge de Ricard III, comencen a aparèixer afinitats entre l’actor i el rei anglès. Ambdós són ambiciosos i intel·ligents, volen més poder i no es conformen amb poc. És així com la creació del personatge afecta l’actor i les històries de tots dos es connecten i fusionen.
L’obra del director uruguaià indaga sobre els mecanismes del poder contemporanis, el desig i el ressentiment, i formula una reflexió sobre els límits de l’ambició humana. També explora l’ofici d’actor i el món del teatre, les enveges i les misèries, amb paral·lel amb la reinterpretació d’un clàssic shakespearià que ofereix un significat actual.
Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard) ha rebut diversos reconeixements com el Premi Max 2021 i el Premi de la Crítica 2022 al millor actor per Joan Carreras, com també dos Premis Butaca (2021) en les categories d’espectacle de petit format i actor teatral. A més a més, l’obra es va presentar en diversos teatres com el Teatre Lliure i dins la programació del Temporada Alta i el Grec Festival de Barcelona.
Si voleu gaudir d’una obra que dialoga amb el clàssic del dramaturg i poeta anglès i n’ofereix una nova lectura, aprofiteu l’oportunitat per veure-la durant el mes de setembre a La Villarroel. L’horari de les funcions és a les 20 h, a excepció dels diumenges i el dilluns, 25 de setembre, a les 17.30 h. Si voleu comprar les entrades (des dels 20 €), podeu fer-ho des del web de La Villarroel.