Tornar

Fotografia de William Klein mentre dispara a la camera amb el dit. Al darrere, hi surt una fotografia seva en que un nen dispara a la camera.

Un homenatge fotogràfic als de darrere de la càmera

El Visualkorner acull la mostra Congelant el temps. L’ànima darrera la lent, de Pepe Encinas, que podreu visitar fins al 8 de gener.

La posició habitual dels fotògrafs és rere la càmera, però, en aquest cas, Pepe Encinas, fotògraf reconegut dins de l’àmbit de la premsa catalana i espanyola, fa un canvi de papers i retrata companys i companyes de professió com Pilar Aymerich, Isabel Steva (coneguda com a Colita) i William Klein, situant-los davant la càmera. Si voleu descobrir aquestes imatges, podreu fer-ho a Congelant el temps. L’ànima darrera la lent, que es va inaugurar el 28 de novembre i teniu temps de visitar fins al 8 de gener, a l’espai Visualkorner

La mostra presenta una sèrie de retrats de fotògrafs, entre els quals hi ha col·legues, amics i, també, mestres admirats per l’autor, que són personalitats rellevants de l’àmbit com Agustí Centelles, Alberto Korda, Carlos Pérez De Rozas, Elliott Erwitt, Eugeni Forcano, Francesc Català Roca, Joana Biarnés, Joan Guerrero, Joan Guerrero, Manel Armengol, Oriol Maspons, Sebastião Salgado, entre d’altres. Un dels aspectes destacats d’aquests retrats és l’expressió de confiança i familiaritat que transmeten en els rostres i tot el conjunt pretén ser un tribut a la trajectòria professional, des dels que són vius fins als morts. 

Pepe Encinas considera que una de les característiques de la fotografia és la capacitat d’aturar el temps i capturar l’ànima dels retrats, tot fent al·lusió al títol de la mostra. A més a més, la disciplina fotogràfica permet viatjar al passat i navegar per la memòria, retrobar-se amb persones que ja no hi són, com també descobrir indrets que, si no hagués estat per la fotografia, no se sabria que existeixen. 

L’artista barceloní, des de ben jove, va explorar la curiositat que sentia per la realitat que l’envoltava i va començar a publicar fotografies a revistes com Quatre Cantons, Grama i Presència. La seva trajectòria professional ha estat vinculada a dos diaris que li han permès tenir un gran coneixement de la ciutat. D’una banda, Tele/eXpress (1974—1978) i, d’altra banda, El Periódico de Catalunya, des de la seva fundació fins a l’any 2009. A més a més, ha impartit classes de reportatge i fotoperiodisme a diversos espais, com universitats.  

Aprofiteu l’ocasió per visitar la mostra fotogràfica i descobrir l’essència de les figures que sempre s’han situat darrere de la càmera, capturades per Pepe Encinas. L’exposició Congelant el temps. L’ànima darrera la lent es pot visitar de dilluns a divendres, de 9.30 h a 19 h, i l’entrada és gratuïta. Si voleu obtenir més informació, podeu consultar la pàgina web de Visualkorner

Data de publicació: Dimecres, 29 novembre 2023
  • Comparteix