Tornar

Juan Marsé a la platja de Calafell l'any 1978. Foto: Jordi Socias

Homenatge a Marsé en el primer aniversari de la seva mort

Presidit per l'alcaldessa Ada Colau, a l'acte hi assistiran familiars de l'autor i persones properes com l'escriptor Eduardo Mendoza o l'editora Sílvia Querini.

El 18 de juliol farà un any de la mort de Juan Marsé. Coincidint amb aquest primer aniversari, Barcelona retrà un homenatge a l'escriptor, acte que es portarà a terme, com no podria ser d'altra manera, a la Biblioteca El Carmel - Juan Marsé. Començarà a les 19 h i el conduirà el periodista Juan Cruz. Està plantejat com un record emotiu i íntim a través de la biografia literària de l’escriptor. S’hi sentirà la veu del mateix Marsé llegint fragments de la seva obra i també en extractes en vídeo d’entrevistes en què parla dels seus llibres, de la literatura, de la vida. Persones molt properes a l’homenatjat com l’escriptor Eduardo Mendoza, Sílvia Querini, que va ser la seva editora a Lumen, i María Fasce, directora literària de l’editorial Lumen, compartiran alguns detalls del temps compartit amb Marsé. Durant l’acte sonaran algunes de les cançons que van ocupar un lloc especial en la banda sonora vital de l’escriptor. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, presidirà l’homenatge, al qual també assistiran el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats; la vídua de l’autor, Joaquina Hoyas; els seus fills, Berta i Sacha, i els seus nets Guille, Jan, Nadia i Sami.

Coincidint amb l'homenatge, la Biblioteca El Carmel - Juan Marsé inaugurarà una exposició sobre la vida de l’autor organitzada per Biblioteques de Barcelona amb la col·laboració de Círculo de Cultura Sinatrahem. A la mostra, hi haurà fotografies de l’arxiu familiar de l’escriptor amb textos del seu biògraf, Josep Maria Cuenca.

Nascut a Barcelona el 8 de gener de 1933, Juan Marsé pertanyia a l'anomenada generació dels 50. Va publicar la seva primera novel·la, Encerrados con un solo juguete, el 1961, i ja va tenir un important ressò havent arribat a finalista del Premi Biblioteca Breu Seix Barral. Va ser cinc anys més tard, però, amb Últimas tardes con Teresa, que Marsé va obtenir una gran popularitat; hi descriu la Barcelona de postguerra, especialment el barri del Carmel, que és dibuixat com un suburbi de la ciutat.

Si te dicen que caí (1973, Premi Internacional de Novel·la a Mèxic), Ronda del Guinardó (1984, Premi Ciutat de Barcelona), El amante bilingüe (1990, Premi Ateneo de Sevilla), o El embrujo de Shanghai (1993, Premi de la Crítica) són només alguns altres títols molt coneguts de Marsé i que formen part d'una llarga producció com a escriptor, novel·les a les quals cal afegir també alguns relats i articles periodístics. Una obra literària que el va convertir en un dels màxims retratistes literaris de la Barcelona de postguerra. L'any 2008 li va ser concedit el Premi Cervantes, reconegut com el guardó literari més important en llengua castellana. A Barcelona, l'any 2003 la Biblioteca Pública del Carmel es va batejar amb el seu nom, per la vinculació de l'escriptor amb aquest barri i la rellevància que té en la seva obra, i també cal esmentar que periòdicament s'organitza la ruta literària De Marsé a Mercè, una lectura del territori del Carmel i del Guinardó a partir dels textos de l'escriptor i de Mercè Rodoreda.

L’homenatge també es podrà seguir en directe a través d'aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 13 juliol 2021
  • Comparteix