Les intel·ligències ancestrals protagonitzen l’IndiFest
El Festival de Cinema Indígena de Barcelona celebra la 17a edició amb una programació centrada en les lluites i els sabers dels pobles indígenes.
Del 9 al 20 d'octubre, si sou amants del cinema, teniu una cita amb l’IndiFest, el Festival de Cinema Indígena de Barcelona, impulsat per alterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes. Enguany, l’esdeveniment cinematogràfic se centrarà en les intel·ligències ancestrals, una temàtica que ressalta els sabers i les pràctiques dels pobles indígenes que resisteixen a la colonització i als desafiaments globals del present i del futur. L’edició tindrà lloc en diversos espais de la ciutat, així com altres municipis de Catalunya, com Cerdanyola del Vallès i Terrassa.
La inauguració es durà a terme el 9 d'octubre amb la projecció de Algún día las raíces (2024), una pel·lícula que aborda la criminalització dels defensors dels territoris indígenes. Aquesta obra narra la història de Matías, un jove que cerca convèncer les comunitats Maputxe a recuperar territoris robats per l'estat xilè, alhora que afronta la persecució policial i la traïció d’un amic. La sessió inaugural tindrà la presència del director Alejandro Valdeavellano, així com Tajëëw Díaz Robles i Domingo Hernández Ixcoy, convidats internacionals, que dialogaran amb el públic per aprofundir en la temàtica.
La programació de l'IndiFest inclou diverses projeccions de curtmetratges i documentals que tracten temes com les vulneracions dels drets dels pobles indígenes, la crisi mediambiental, l’extractivisme, la defensa i gestió de recursos vitals com l’aigua, la defensa del territori, l'apoderament de les dones, entre d’altres.
Enguany, les sessions del festival inclouen: En femení plural, Intel·ligències ancestrals, Resistències indígenes, Cosmovisions, Universos: sessió familiar, Territori, Pantalla alternativa i Amazònies. Com a novetat, destaca aquesta última sessió especial en col·laboració amb el CCCB, que s'emmarca en la inauguració de l'exposició Amazònies. El futur ancestral, programada per al novembre. A més de les projeccions, el festival ofereix col·loquis, debats i activitats a les universitats i altres espais.
El festival s'ha convertit en un espai cultural dedicat a la defensa dels drets dels pobles indígenes, la reivindicació de les seves lluites i expressions culturals. L’IndiFest promou accions d’incidència política i social que apropen la societat catalana a les realitats dels pobles indígenes, amb la participació de líders indígenes que viatgen a Barcelona per compartir les seves narratives.
Aprofiteu l’oportunitat de conèixer les lluites dels pobles indígenes des d’una mirada cinematogràfica a l’IndiFest, del 9 al 20 d'octubre, a diversos espais de Barcelona i altres municipis de Catalunya. L’entrada és gratuïta, però si voleu obtenir més informació, podeu consultar la programació o la pàgina web de l’IndiFest.