Tornar

Invasors del medi aquàtic

Invasors del medi aquàtic

Un taller familiar de descoberta de les espècies exòtiques que han colonitzat els ecosistemes marins, fluvials i lacustres.

La mobilitat massiva de persones i mercaderies, reflex de la societat globalitzada en què vivim, facilita la dispersió d’animals i plantes exòtics a qualsevol racó del planeta. Alguns d’aquests organismes arriben al medi natural i si les condicions els són favorables poden assentar-s’hi, reproduir-se i desplaçar els animals i plantes autòctons d’una regió. Quan això succeeix aquests organismes introduïts es converteixen en espècies invasores, un dels principals factors que avui dia amenaça la biodiversitat d’una zona i l’equilibri dels ecosistemes. Per identificar les espècies invasores que actualment podem trobar en els ecosistemes aquàtics del territori català i conèixer el seu impacte ambiental, la Biblioteca Jaume Fuster ha organitzat un taller familiar de descoberta el dijous 18 de juliol.

Els ecosistemes aquàtics són especialment sensibles a les invasions biològiques. En aigües dolces, als nostres rius, embassaments, llacs i estanys s’hi poden trobar diverses espècies que posen en risc les poblacions autòctones. És el cas, per exemple, del cranc de riu americà, espècie comestible que es va introduir als anys 70 front al declivi del cranc autòcton, i que va estendre’s sense control per les zones humides de tot el país. Altres exemples els trobem a la tortuga de Florida, comercialitzada com a animal domèstic però que avui viu i es reprodueix naturalment en molts rius catalans, o el silur, un peix de grans dimensions que fou introduït a l’embassament de Mequinensa també als anys 70 i que ha causat la desaparició d’altres peixos autòctons com el barb comú.

L’aigua marina també acull nombroses espècies exòtiques i invasores de grups molt diferents. Algues com la Caulerpa cylindracea, d’origen australià, artròpodes com el cranc blau, procedent de la costa atlàntica americana, o el peix Fistularia commersonii, arribat del Mar Roig al Mediterrani a través del canal de Suez, són uns pocs exemples dels molts organismes que posen en risc els hàbitats i les espècies del nostre litoral.

El taller, a càrrec de membres de l’associació d’educació ambiental Biosfera, permetrà conèixer algunes de les espècies pròpies dels ecosistemes aquàtics catalans, els principals organismes invasors que les amenacen, i alguns hàbits respectuosos amb el medi i biodiversitat aquàtics.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 11 juliol 2019
  • Comparteix