Tornar

Rambla de Fabra i Puig
Placa dedicada als germans Fabra i Puig

La història de Fabra i Puig

Un itinerari comentat descobreix el passat i els indrets més significatius d'una part del barri de Sant Andreu.

El Centre Cívic Sant Andreu organitza l'itinerari cultural La història de Fabra i Puig. Es durà a terme dimarts 21 de març a les 17 h, i anirà a càrrec de l'historiador i docent Oleguer Biete. Les inscripcions per participar en aquesta ruta, d'unes tres hores de durada, cal fer-les anticipadament al web del centre cívic.

La passejada vol donar a conèixer el passat i l'evolució de l'actual rambla de Fabra i Puig i els seus entorns i remarcar els punts més significatius d'aquest sector del barri de Sant Andreu. La urbanització de la Rambla es va iniciar el 1877, any en què l'Ajuntament de Sant Andreu va decidir connectar el poble amb el barri de Santa Eulàlia de Vilapicina. El passeig de Fabra i Puig, antigament rambla de Santa Eulàlia, té uns tres quilòmetres de llarg i el seu nom es deu als germans Fabra i Puig. Ferran Fabra i Puig (Barcelona, 1866-1944) era enginyer industrial i segon marquès d'Alella, i va ser alcalde de Barcelona el 1922 i el 1923, fins al cop d'estat de Primo de Rivera. Romà Fabra i Puig (Barcelona, 1875 - Sant Sebastià, 1948) va ser industrial i mecenes  —per exemple, de l'Observatori Fabra— i primer marquès del Masnou. L'un i l'altre eren els gerents de la companyia Hilaturas Fabra i Coats, i el gener de 1919 els treballadors de la fàbrica van fer una festa per agrair-los les millores socials que estaven introduint als llocs de feina, festa que va incloure la descoberta d'una placa d'homenatge als Fabra i Puig. La inscripció va ser despenjada durant la Guerra Civil per aprofitar el metall i acabat el conflicte bèl·lic se'n va posar una de nova, amb una altra festa d'homenatge.

Per conèixer moltes més històries d'aquesta zona de la ciutat, res millor que inscriure's a l'itinerari cultural del 21 de març. Informació, aquí.

Data de publicació: Dijous, 16 març 2023
  • Comparteix