Tornar

Itinerari Les veus silenciades al Born Centre de Cultura i Memòria

Testimonis de solidaritat femenina

Descobrirem el dia a dia de les dones a la Barcelona d'inici del segle XVIII.

L'itinerari Les veus silenciades. Les dones al 1700 ens porta a visitar tant les ruïnes arqueològiques del Born Centre de Cultura i Memòria com els voltants del barri.

En la visita guiada, ens mostraran els pocs vestigis que demostren com les dones eren silenciades en una societat completament patriarcal, i en la qual estaven condemnades a ocupar únicament cert paper rellevant a la llar i, per descomptat, en la cura de les filles i fills.

Territoris vetats, tot i que l'imaginari col·lectiu no es corresponia en moltes ocasions amb la realitat. Les dones es van enfrontar al desafiament d'expressar-se en un sistema patriarcal que generalment es negava a atorgar cap  mèrit a les seves opinions. Tot i que el feminisme modern no existia, moltes dones es van expressar i van exposar les condicions a què s'enfrontaven, tot i que sovint indirectament, utilitzant una varietat de mètodes subversius i creatius.

S'esperava que les dones es concentressin en activitats domèstiques, pràctiques que servissin per ajudar les famílies i, més particularment, els seus esposos. En la majoria dels casos, no es va advocar per l'educació de les dones; es va pensar que anava en detriment de les virtuts femenines tradicionals, de la innocència i de la moralitat.

Les dones que es pronunciaven en contra del sistema patriarcal o de qualsevol injustícia corrien el risc de ser exiliades...  o alguna cosa pitjor.

Al llarg del recorregut també descobrirem les xarxes femenines de solidaritat, que amb freqüència desafiaven les regles establertes. Volien ocupar un paper en la història de l'època, però lamentablement no seria possible fins molt més endavant.

Les entrades es poden adquirir des d'aquest enllaç.

Data de publicació: Dilluns, 29 Agost 2022
  • Comparteix