Tornar

Fotografia de Sergi Sirvent tocant el piano i David Viñolas la bateria

Bartók i Mompou, en clau de jazz

A Reminiscències tímbriques, Sergi Sirvent i David Viñolas reinterpreten dos mestres de la música contemporània.

El 29 de novembre el multiinstrumentista Sergi Sirvent i el bateria David Viñolas presenten Reminiscències tímbriques a la sala Jamboree en dues sessions, a les 19 i a les 20.30 h.

Tots dos feia temps que volien treballar plegats. A banda d’una vella amistat, els uneix una fecunda trajectòria. Coincideixen, a més, en el seu gust per l’obra de dos dels grans noms de la música contemporània: Béla Bartók i Frederic Mompou.

Sirvent admira l’obra i la forma d’entendre la música del compositor català, d’ençà que era estudiant. Per la seva banda, Viñolas fa anys que se sent atret per la corrent estètica de la música del tombant del segle XIX al XX.

Fruit d’aquesta admiració compartida, Sirvent i Viñolas van enregistrar la sèrie Recreacions tímbriques (2019 i 2020), dos discos a través dels quals recreen la música de Bartók i Mompou en clau de trobada entre el jazz i la música contemporània.

La gènesi d’aquest treball cal cercar-la en la voluntat de revisitar La música callada amb absolut respecte pels patrons originals i la idea primigènia. Es tracta d’una obra que Mompou va escriure entre 1951 i 1967, organitzada en quatre quaderns, i amb un total de 28 peces en un estil gairebé miniaturista. L’autor es basa en els sons i les textures per sobre dels patrons rítmics, establint una relació entre l’espai i el temps que suggereix una sensació de buit.

D’alguna manera, Bartók representa el contrapunt a Mompou, ja que es tracta d’un músic molt complex que parteix de la música popular hongaresa.

La col·laboració entre dos dels creadors més inquiets del nostre jazz també deixa algunes peces pròpies, com Serenitat sensible, que Viñolas interpreta tot sol a la bateria, i Mompok Blues, un tema de Sirvent basat en Mompou que introdueix el patró rítmic de Bartók.

L’entrada anticipada per gaudir de Reminiscències tímbriques val 9 euros i es pot adquirir clicant aquí. També existeix la possibilitat de seguir en streaming el concert de les 20.30 h per 5 euros en el mateix enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 22 novembre 2022
  • Comparteix