Tornar

Jordi Bofill Cunillera captura el moviment aparent del Sol

El Centre Cívic Pati Llimona presenta una exposició de solarigrafies del fotògraf barceloní. 

Exposiciones SLARES ɸ 41°N és una oportunitat per fer un recorregut per diverses fotografies en les quals el Sol n’és el protagonista. El fotògraf Jordi Bofill Cunillera presenta una selecció de solarigrafies, un recull dels projectes de fotografia alternativa i experimental en què l’artista combina art i ciència buscant-ne l’estètica. A més, la mostra disposa de la col·laboració d’artistes internacionals com Yoshihito Suzuki i Me Lata. Si voleu visitar-la, podeu fer-ho fins al 16 de març. 

Les solarigrafies exposades són imatges que han estat fetes a latitud quaranta-un graus nord (d’aquí prové el nom de l’exposició) en què el Sol n’és l’element central, l’estrella lluminosa més pròxima al nostre planeta i el màxim generador de llum, sense el qual la fotografia no existiria. 

Però, què són les solarigrafies? Són astrofotografies estenopeiques híbrides entre captura analògica d’exposició extrema i posterior tractament digital. Aquestes imatges són respectuoses amb el medi ambient, ja que prescindeixen de la química en el revelatge i en el procés de positivar. 

A partir d’aquestes fotografies, podreu observar els traços de l’aparent recorregut del Sol, pel fet que es fan visibles dia rere dia. Aquestes són imperceptibles per a l’ull humà, però es plasmen mitjançant un procés de filmació a intervals (time lapse) analògic i artesanal que crea unes imatges d’una aparença pictòrica d’un món eteri de paisatges onírics.

Les protagonistes de capturar aquest procés són les LataCams, unes càmeres de fotografia, analògiques, estenopeiques i recarregables especials per a llargues exposicions en exteriors. El fotògraf barceloní les ha dissenyades i construïdes artesanalment per a cada ocasió, reutilitzant materials i objectes quotidians en desús. 

Aprofiteu per submergir-vos en el món de la solarigrafia, gràcies a les fotografies de Jordi Bofill Cunillera que s’hi troba al plafó d’entrada i a la sala Foyer del centre cívic. L’entrada és gratuïta i els horaris per visitar la mostra són de dilluns a divendres, de 9 h a 22 h i els dissabtes de 10 h a 14 h i de 16 h a 20  h. Per obtenir més informació, podeu consultar la pàgina web del Centre Cívic Pati Llimona

Data de publicació: Dijous, 15 Febrer 2024
  • Comparteix