Tornar

Un fotograma d'aquest film d'animació amb una il·lustració que mostra Josep Bartolí dibuixant en un camp de refugiats

'Josep' o la vida d'un barceloní, dibuixada per un autor francès

Si encara no coneixeu la figura del dibuixant Josep Bartolí (1910-1995), veniu a la projecció d'un film d'animació firmat per l'autor francès Aurel que recrea la seva vida.

Les nits caloroses d'estiu passen millor amb una mica de cinema. Ho saben al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc, que aquest estiu convoca un seguit de projeccions a la fresca a la plaça situada davant l'equipament. Veniu el dimecres, 13 de juliol, i coneixereu un dibuixant català, Josep Bartolí, i un dibuixant i cineasta francès, Aurel, durant la projecció del film d'animació Josep.

El firma Aurélien Froment o, més ben dit, Aurel, nom artístic d'un dibuixant que col·labora amb publicacions tan destacades com Le Monde o com Le Canard Enchainé, entre altres, però que també fa còmics i, que després d'un primer curtmetratge l'any 2011, va filmar una pel·lícula d'animació que va estrenar l'any 2020 i que es va veure aquell any al Festival de cinema de Cannes.

El film, titulat Josep, recrea la vida del ninotaire Josep Bartolí. Però, com és que té com a protagonista un català que molts dels seus conciutadans gairebé ni coneixen? En una fira, Aurel va coincidir amb un nebot de l'artista, Georges Bartolí, que publicava un llibre sobre l'exili espanyol a causa de la Guerra civil. Aquell llibre tenia unes il·lustracions de Josep Bartolí que immediatament van atraure l'atenció del dibuixant francès.

Tirant el fil, va descobrir que havia estat pintor, escenògraf, dibuixant i escriptor, que va ser fundador del Sindicat de dibuixants, va ser comissari polític del POUM i es va haver d'exiliar durant la guerra. Va ser detingut i internat al camp de Dachau, però finalment va aconseguir arribar a Mèxic, on va conèixer el pintor Diego Riera i va ser amant de la pintora Frida Kahlo. Va acabar treballant als EUA per a la indústria del cinema de Hollywood. No només va ser un dels principals dibuixants de la revista de Filadèlfia Hollyday, sinó que fins i tot va ser integrant del grup anomenat Els artistes de 10th Street, en el qual militaven pintors tan destacats com Willem de Kooning (que tenia l'estudi en aquesta adreça), Jackson Pollock o Mark Rothko.

Moltes de les obres d'aquest artista de vida apassionant formen part avui de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, on trobareu les imatges que va dibuixar per a revistes i altres obres que mostren una visió descarnada i dramàtica de l'exili causat per la guerra i de les condicions de vida en els camps de concentració.

Si voleu que el dibuixant i director de cinema Aurel us expliqui la història d'aquest gran artista, veniu a la plaça situada davant del Centre Cívic Ateneu Fort Pienc, però abans consulteu la informació sobre la projecció al web d'aquest equipament cultural.

 

Data de publicació: Dimarts, 05 juliol 2022
  • Comparteix