Tornar

Imatge d'una manifestació contra l'emergència climàtica

Els límits de la crisi climàtica

La Sala Becket i la UOC organitzen un cicle de teatre i debats sobre el gran repte d’aquest segle.

A finals del segle XVII, va començar la Revolució Industrial, un conjunt de canvis tecnològics, econòmics i socials desencadenats per la invenció de la màquina de vapor i tots els avantatges que aquest enginy va comportar. Ara, dos segles després, els habitants de tot el món, humans i no humans, estem vivint els seus desavantatges. L’emissió creixent de gasos d’efecte hivernacle està alterant els sistemes climàtics fins al punt que avui ens trobem en una situació d’emergència climàtica que requereix actuar a totes les escales abans que creuem els límits planetaris. O els hem creuat ja? Per reflexionar-ne, la Sala Beckett i la Universitat Oberta de Catalunya han organitzat el cicle Planeta Persona. Els límits de la crisi climàtica.

El cicle, comissariat per Israel Rodríguez-Giralt, de l’Internet Interdisciplinary Institute de la UOC, dona veu a maneres de pensar, d’actuar i de viure que proporcionen noves visions sobre com encaixar aquesta situació, com encarar l’època de catàstrofes que ens ha tocat viure i com podem construir col·lectivament el nou món. El teatre és un dels formats protagonistes de Planeta Persona. Així, podrem gaudir d’espectacles com Animal negre tristesa, un relat sobre la ignorància i la força de la natura amb text d’Anja Hilling i direcció de Julio Manrique, o Salvació total imminent immediata terrestre i col·lectiva, una proposta postcataclísmica de format innovador a càrrec de la companyia Sixto Paz, amb un text de Tim Crouch i direcció per Pau Roca. El cicle inclou més títols, entre els quals un s’adreça al públic familiar. Es tracta de Demèter, un espectacle sobre els límits terrestres basat en el mite de la deessa grega d’igual nom a càrrec de l’Agrupación Señor Serrano.

Planeta Persona també ofereix lectures dramatitzades, col·loquis postfunció i xerrades, com ara Recuperar el futur, on es posaran en valor les iniciatives que cerquen solucions per enfrontar els reptes actuals i permeten pensar un futur millor per a les generacions següents. El debat Desafiar un temps de catàstrofes analitzarà des de la literatura, l’antropologia i la filosofia les narratives que s’empren per comunicar, transmetre i comprendre la crisi climàtica. O la xerrada Mons en comú ens emplaça a tenir en compte la resta d’espècies més enllà de les humanes a l’hora de pensar la crisi climàtica.

Fins al març podeu gaudir de les diferents propostes d’aquest cicle. Consulteu el programa i descobriu les claus del Planeta Persona.

Data de publicació: Dimecres, 19 Gener 2022
  • Comparteix