Tornar

Fotograma de “Pa negre”, d’Agusti Villaronga.

El llegat cinematogràfic d’Agustí Villaronga

La Filmoteca de Catalunya presenta una retrospectiva completa del director de Pa negre (2010).

Poc més d’un any després de la mort d’Agustí Villaronga, el gener de 2023, la Filmoteca ofereix un cicle dedicat al cineasta mallorquí. Aquest programa us permetrà endinsar-vos en la seva filmografia, des de Tras el cristal (1985), amb la qual va iniciar una consistent trajectòria cinematogràfica, fins a la pel·lícula pòstuma, Loli Tormenta (2023), la primera comèdia del director. La retrospectiva va començar el 8 de maig i tindrà lloc fins al 15 de juny. 

Villaronga considerava Tras el cristal, un impactant retrat de violència del nazisme, com l’única obra que havia pogut desenvolupar de manera absolutament lliure i personal. Tot el que va rodar posteriorment, ja fossin encàrrecs o adaptacions de textos aliens, seguia una coherència d’una visió de la vida que conjugava les passions i la mort.

El cineasta va obtenir un gran èxit amb Pa negre (2010), adaptació de la novel·la d’Emili Teixidor, i va filmar Born a King (2019) amb els mitjans d’una superproducció, però també va recórrer a altres formats i pressupostos. Al llarg del cicle, podreu gaudir de les adaptacions literàries d’El mar (2000), El rey de La Habana (2015) i Incerta glòria (2017), basades respectivament en les obres homònimes de Blai Bonet, Pedro Juan Gutiérrez i Joan Sales. Us esperen altres títols com El ventre del mar (2021), una adaptació del capítol homònim de la novel·la Oceà mar, d'Alessandro Baricco, i la comèdia pòstuma Loli Tormenta (2023). A més a més d’una sessió que inclou els primers curtmetratges, així com el seu darrer documental. 

Amb motiu de la recent digitalització que ha fet la Filmoteca de Catalunya de Tras el cristal i d’alguns dels seus curts, aquesta retrospectiva íntegra inclou alguns treballs per a la televisió (Carta a Eva, 2012) i la presentació dels fons documentals disposats per familiars i col·laboradors. Diverses projeccions seran presentades per figures com Isona Passola, Josep M. Civit, Luisa Matienzo, Núria Prims, Núria Roldós, Mario Torrecillas, entre d’altres.

Aprofiteu aquest mes de maig, fins al 15 de juny, per fer una immersió completa en la filmografia d’Agustí Villaronga, un referent del cinema català. L’horari varia segons les sessions i el preu de l’entrada general és de 4 €. Si voleu comprar-la, podeu fer-ho des de la pàgina web de la Filmoteca de Catalunya

Data de publicació: Dimarts, 21 maig 2024
  • Comparteix