Tornar

Un collage mostra una escena de ballet amb les cares dels ballarins enganxades sobre la imatge original

El MACBA ens proposa reescriure la tradició amb el cicle 'Folklore a fi de mes'

Recuperar la tradició, reivindicar la memòria popular, prendre el folklore com a punt de partida per a creacions d'avui.... Tot això i algunes coses més és el que us proposa el MACBA amb el cicle Folklore a fi de mes.

En podreu gaudir els últims dissabtes de mes (dies 26 d'octubre, 30 de novembre i 21 de desembre), quan l'Atri del MACBA esdevindrà escenari d'un seguit de propostes de nou folklore mitjançant les quals se'ns convida a la festa i a recuperar el valor de pràctiques transmeses mitjançant una memòria oral compartida que uneix comunitats diverses. Tot comença aquest dissabte, 26 d'octubre, amb el projecte asturià Ayalga i amb les jotes lleoneses i extremenyes d'Ajuar.

Ayalga és el projecte musical de Xabel Ferreiro, que ens retorna als primers moments de la cançó popular amb l'única ajuda de la veu i la guitarra, i amb elements afegits que van del pasdoble a la tonada. El mateix dia, sonarà Ajuar, la proposta de dues dones, Ana i Corazón que, des de Madrid, prenen les jotes com a excusa per recrear sons nous amb missatge feminista i festiu, en una mena de subversió o relectura de la tradició.

La festa continuarà a finals de novembre (dia 30), amb Rojo pandereta (a la imatge), un muntatge coreogràfic que arrenca de Don Quixot, la coreografia creada el 1869 per Marius Petipa per tal de treure-la als carrers de la ciutat i posar-la a l'abast dels veïns i les veïnes. El mateix dia, Le Parody , el projecte de Sole Parody, barrejarà sense complexos la tradició oral andalusa amb l'electrònica europea més avançada, en una proposta que promet força i que ella ha titulat Folclor del Porvenir.

I el 21 de desembre, tindreu la darrera cita del cicle amb una única actuació de dues joves barcelonines, Marta Torrella i Helena Ros, que s'han fet un forat a l'escena del folk actual amb una reinterpretació dels sons mediterranis (de Sardenya a Mallorca) que elles creen només amb la veu, a cappella. Són, sí, les Tarta Relena, un dels noms de l'escena musical del nou folk que més sonen darrerament.

Si voleu saber més detalls sobre el cicle Folklore a fi de mes, veniu al MACBA però, abans, consulteu aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 22 Octubre 2019
  • Comparteix