Tornar

La seu de l'equipament al carrer de la Cera

Memòria gitana del carrer de la Cera

L'Espai Avinyó organitza el dimarts, 21 de setembre una visita per conèixer l'EcoMuseu Urbà Gitano (EMUGBA), un projecte sociocomunitari que busca preservar la memòria de la comunitat gitana del carrer de la Cera.

La visita a l'EcoMuseu Urbà Gitano (EMUGBA; a la foto) forma part del cicle Museus (Im)possibles, que convida artistes, professionals i tècnics vinculats amb l'escena cultural a repensar els imaginaris sobre la diversitat cultural en les exposicions que mostren galeries i museus. Aquest cop ens conviden a conèixer una iniciativa de l’Associació Carabutsí que té la col·laboració de l’Associació Inter-Acció, entre altres entitats i institucions de la ciutat.

L'Associació Carabutsí porta treballant des del 2018 en el projecte de l'EcoMuseu Urbà Gitano, que està previst que obri les portes el pròxim mes de novembre. Ha anat aplegant tot de material relacionat amb la comunitat gitana del carrer de la Cera, incloent-hi moltes fotografies que mostren moments de la vida quotidiana i l'ambient que es respirava al carrer fa uns anys.  

Ja fa temps que la gentrificació ha anat expulsant del carrer part de les famílies gitanes que hi vivien i que s'han desplaçat als barris d'Hostafrancs o el Poble-sec, tot i que la major part han mantingut i mantenen encara la vinculació amb el carrer de la Cera.

En aquesta visita, coneixerem un projecte, ja molt avançat, destinat a preservar la memòria històrica de la comunitat gitana barcelonina, sempre amb la intenció de fomentar noves maneres de pensar i noves mirades sobre la ciutat i especialment sobre com els museus i espais de cultura s'han de relacionar amb el territori i les comunitats que hi viuen.

Durant l'activitat, que es realitzarà entre l'Ateneu del Raval i els locals de l'EcoMuseu Urbà Gitano del mateix carrer de la Cera, escoltareu persones implicades en l'experiència, com ara Samuel García López, activista rumbero i president de Carabutsí (una paraula que vol dir "que bo" en la llengua caló dels gitanos catalans), la Talita Gabarre Reyes, dona gitana que pertany a la junta de l'Associació Carabutsi i desenvolupa diferents funcions en la catalogació i gestió del projecte d'Arxiu de Memòria Oral i Visual de Barcelona, i César Martínez Medina, membre de les juntes de l'Associació Inter-Acció i l'Associació Carabutsí, on treballa en projectes d'interculturalitat i memòria.

Si voleu conèixer el projecte de l'EcoMuseu Urbà Gitano en un taller, visita i xerrada que organitza l'Espai Avinyó, consulteu aquest enllaç i feu reserva escrivint a espaiavinyo@bcn.cat.

Data de publicació: Dijous, 16 Setembre 2021
  • Comparteix