Tornar

El cartell de la Mercè d'enguany que mostra la patrona coronada i amb unes arracades llargues

La Mercè celebra 150 anys amb una activista veïnal com a pregonera

Barcelona celebra del 23 al 26 de setembre la Festa Major, en una edició especialíssima que commemora els 150 anys de la primera Mercè organitzada per l'Ajuntament. L'activista i líder veïnal Custodia Moreno Rivero serà la pregonera d'enguany.

El passeig de Gràcia tindrà un paper destacat en una Festa Major a la qual ha posat cara la il·lustradora Malika Favre, autora del cartell d'enguany. La Mercè s'estendrà per 23 espais de set districtes la ciutat i tindrà en el programa prop de cinc-centes activitats, entre els quals un Piromusical que repetirà la fórmula de l'any passat i tindrà quatre punts de llançament. L'Havana serà la ciutat convidada en una edició de la Mercè les activitats de la qual tindran aforament limitat, requeriran fer reserva i respectaran totes les mesures de seguretat que marqui la situació sanitària. Les reserves es podran efectuar, de manera esglaonada, a partir del 14 de setembre.

Es considera que enguany se celebren 150 anys de la primera Mercè perquè va ser l'any 1871 quan es va organitzar la primera festa concebuda, no com una festa religiosa ni de barri, sinó com a festa major del conjunt de la ciutat, organitzada per l'Ajuntament. La celebració va incloure mostres de tradicions de zones diverses de Catalunya, entre les quals les "torres humanes" que venien de Valls o unes sardanes que es ballaven especialment a les comarques del nord del país.

Les activitats de la Mercè 2021 estan programades entre passades les 10 h del matí i les 12.30 h de la nit i inclouen la participació de dues-centes entitats de cultura popular de la ciutat, cent deu companyies artístiques i cent catorze formacions musicals. Encara que la major part d'activitats requeriran fer reserva, en aquesta edició de la festa s'ha previst l’accés a les activitats per trams horaris i espais, i no per espectacles. Així, qui faci una reserva per a les activitats de la Mercè podrà gaudir, com a norma general, dels diversos espectacles que hi haurà en una mateixa franja horària i en un mateix espai. A partir del 14 de setembre es podrà fer reserva per als concerts i activitats del Festival BAM i Acció Cultura Viva, des del 15 de setembre es podrà reservar localitats per a Mercè Música i, a partir del 16 de setembre, per a les activitats de Cultura popular i del Mercè Arts de Carrer. Per als concerts, es podrà demanar fins a dues entrades per cada reserva i, per a les activitats tradicionals i d'arts de carrer, fins a tres entrades per reserva.

Tot i les restriccions, enguany la cultura popular serà una de les grans protagonistes. I precisament perquè aquesta Mercè commemora un aniversari i aprofita per repassar la seva història, en aquesta edició es recuperarà un espai festiu amb moltes possibilitats: el passeig de Gràcia.

Cultura popular 

El 24 de setembre, diada de la Mercè, el passeig de Gràcia acollirà, entre els carrers de la Diputació i de Rosselló, els col·lectius de Cultura popular de Barcelona en una celebració, dividida en franges horàries (control d'aforament al matí; amb reserva durant la resta de la jornada), en la qual participaran colles de gegants, castellers, falcons... Les cercaviles i el Correfoc, que ja no es van poder fer l'any passat, es reconverteixen enguany en una Cavalcada que es renovarà amb un format i un recorregut diferents dels que coneixíem.

Obrirà la festa, el dijous, 23 de setembre a la tarda, Custodia Moreno Rivero, tota una personalitat als barris del Carmel i Can Baró. Ella, que va arribar a Barcelona quan era una nena el 1947 i es va instal·lar en un dels barris de barraques d'Horta-Guinardó, va lluitar sense descans per la dignificació de les condicions de vida dels veïns i les veïnes i va tenir molt a veure amb la desaparició dels barris de barraques de la zona. La seva història fa palesa la importància de les lluites veïnals en la configuració de les ciutats, d'aquí que enguany se li hagi demanat que pronunciï el Pregó de la Mercè. El podreu veure per betevé, que ha preparat per a aquests dies de festa una programació especial que permetrà seguir des de casa el pregó, alguns concerts i part dels espectacles programats, a més de les propostes tradicionals de La Mercè.

L'Havana i els seus artistes ompliran de música, danses i imatges espais diversos de la ciutat, entre els quals el Parc de l'Estació del Nord, l'antiga fàbrica Utopia 126 i molts escenaris musicals, en els quals assistirem a un intercanvi artístic i cultural amb els creadors i creadores d'una ciutat que fa poc va commemorar el cinc-cents aniversari de la fundació.

Els secrets d'un cartell

La imatge de la Mercè que veurem enguany és una creació de la il·lustradora francesa instal·lada a Barcelona Malika Favre, que la retrata com una reina poderosa. Ha fet dibuixos i cartells per a publicacions com The New Yorker, l’edició espanyola de Vogue o The Parisianer, per a esdeveniments com el Montreux Jazz Festival i per a grans escenaris com el Lincoln Center de Nova York. A tot arreu ha aplicat el seu estil minimalista, que expressa el màxim amb el mínim d'elements. Fa servir colors vius i treballa amb efectes òptics, amagant en moltes de les seves creacions al·lusions i referències com les que, des de la corona fins a les arracades, mostra la Mercè d'enguany.

Espais com Parc del Turó de la Peira (Nou Barris) i el Camp de futbol municipal de la Vall d’Hebron (Horta-Guinardó) s'afegeixen enguany a una festa descentralitzada, amb escenaris repartits per set districtes de la ciutat. Part d'aquests espais es van afegir a la festa per primera vegada l'any passat, com els Jardins del doctor Pla i Armengol o el Teatre Grec.

També repeteix de l'any passat  la fórmula emprada per al Piromusical, que tornarà a ser un gran castell de focs que il·luminarà el cel de la ciutat amb llançaments des de quatre punts diferents. Qui ho desitgi trobarà al balcó o terrat un bon punt d'observació per seguir el Piromusical que, a més, serà retransmès per TV3 i Catalunya Ràdio. Amb una banda sonora seleccionada pel dissenyador de so Jordi Bonet i el crític i programador Jordi Turtós, el Piromusical retrà homenatge a l'Havana, recordarà el 150 aniversari de la Festa Major i commemorarà tant els 250 anys del naixement de Ludwig van Beethoven com el primer centenari del primer concert, al Palau de la Música Catalana, de l'Orquestra Pau Casals.

Moltes propostes del Mercè Arts de Carrer, entre les quals algunes d'adreçades a la canalla, faran al·lusió al projecte de Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021. Pareu atenció, perquè trobareu bons consells per millorar els vostres hàbits alimentaris i fer-los més sostenibles.

A més de les activitats tradicionals i les del Mercè Arts de Carrer, la Mercè 2021 inclourà els concerts de Música Mercè, el Festival BAM i Acció Cultura Viva, però també una nova edició de la festa de l'associacionisme barceloní. És l'Associat que, en aquesta ocasió, es reformula i distribueix per la ciutat i que programa més de quaranta activitats en tres equipaments de Sants, Gràcia i el Clot, però també en els escenaris del parc de la Ciutadella.

Si voleu consultar el programa complet de la festa i fer reserva de les localitats quan s'obri el període d'inscripció, consulteu el web de la Mercè 2021.

Data de publicació: Dimecres, 01 Setembre 2021
  • Comparteix