Tornar

Fotografia del parc del Guinardó, obra de Forestier i de Rubió i Tudurí

La petjada de Rubió i Tudurí a Barcelona

El MUHBA dedica una exposició sobre el llegat de l’arquitecte com a dissenyador d’espais verds i com a responsable de Parcs i Jardins.  

Fins al 30 de setembre es pot visitar a la seu del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) a Vil·la Joana l’exposició Rubió i Tudurí: Barcelona, Collserola. La mostra ressalta la important contribució de Nicolau Maria Rubió i Tudurí en el tractament de la natura en l’àmbit urbà en una època en què no era ben compresa ni defensada com calia.

Nascut a Menorca el 1891 i arribat a Barcelona sis anys després, Rubió i Tudurí va ser un home de lletres i un personatge polifacètic: dramaturg, periodista, traductor, urbanista, arquitecte i dissenyador de jardins. El 1915 es va graduar a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona i el 1917 va ser nomenat director de Parcs i Jardins, càrrec que va ocupar durant dues dècades. A més, va ser deixeble de Jean Claude Nicolas Forestier i professor d’arquitectura de jardins a l’Escola Superior dels Bells Oficis.

El 1920 va ser nomenat secretari de la Ciutat-Jardí, on va col·laborar amb Forestier en la realització dels parcs de Montjuïc i del Guinardó. Per als organitzadors de l’exposició, Rubió i Tudurí “es va avançar als temps i va desenvolupar i exposar una mirada de futur sobre Barcelona i més enllà, que ha estat essencial”. Com a valedor de Le Corbusier, va introduir les seves idees a Catalunya, que va plasmar en el projecte Barcelona futura, basat en el creixement natural de la ciutat, i el Regional Planning elaborat el 1932 per a la Generalitat.

El 1925 va dissenyar el primer “jardí de paisatge” del país, a la plaça de Francesc Macià. A més, va projectar els del davant del Parlament de Catalunya, els del Palau de Pedralbes i els del Turó Park, i va ser el valedor del Viver de Can Borni, prop del Tibidabo, com a jardí d’aclimatació de plantes de tot el món, inspirant-se en els jardins de l’Alhambra de Granada.

Exiliat durant la Guerra Civil, va tornar el 1946 per treballar exclusivament en l’àmbit privat fins a la seva mort, el 1981. Amb aquesta mostra, el MUHBA vol fer palesa “la seva influència determinant sobre la jardineria, la ciutat i el territori metropolità”.

Data de publicació: Dimarts, 13 Juny 2023
  • Comparteix