Tornar

Imatge promocional de l'exposició sobre el 20è aniversari del desastre del Prestige

20 anys del Prestige

El Museu Marítim acull una exposició sobre la catàstrofe ambiental provocada pel petrolier i el moviment popular liderat per Nunca Máis.

El 13 de novembre de 2002, el petrolier Prestige navegava a 28 milles del cap de Fisterra, a la costa gallega, carregat amb 77.000 tones de fuel. A causa d’un temporal amb forts vents, un cop de mar va provocar una bretxa de 15 metres al casc del vaixell. En comptes d’acostar-lo a un port segur, les autoritats van decidir allunyar-lo de la costa. Els dies posteriors, la via d’aigua es va fer encara més grossa i va acabar provocant l’enfonsament de la nau i l’abocament del cru al mar.

Aquells “filets de plastilina” que inicialment sortien del buc es van convertir en una marea negra que va cobrir de chapapote tota la costa da Morte. La reacció de la ciutadania va mobilitzar més de 300.000 persones i va generar un moviment solidari de voluntariat sense precedents, coordinat per la plataforma Nunca Máis.

Amb motiu del 20è aniversari de l’efemèride, el Museu Marítim vol recordar aquell desastre mediambiental amb l’exposició temporal Prestige: crònica d’una catàstrofe, en un moment en què el mar és especialment vulnerable a causa del canvi climàtic i els impactes de tota mena que es deriven de la sobreexplotació humana.

La mostra està comissariada per Ana Díaz, llicenciada en Ciències del Mar i membre d’Ecoloxistas en Acción Galiza, i per Helena Miró, tècnica d’exposicions del Museu Marítim.

L’exposició està dividida en 9 àmbits, que principalment expliquen la catàstrofe i les seves conseqüències, però també fa una pinzellada sobre el consum de petroli al món, els efectes dels combustibles fòssils i la contaminació dels oceans. El recorregut es completa amb dues filmacions, una d’imatges sobre els efectes del desastre i una altra amb fragments del documental Alegría, produït per Ecoloxistas en Acción.

 

Data de publicació: Dijous, 24 novembre 2022
  • Comparteix