Tornar

Fotografia de la instal·lació sonora Phonos, de Marc Vilanova

Electroimants i polirrítmies a L’Auditori

L’artista visual i sonor Marc Vilanova presenta Phonos, un nou instrument musical en forma d’instal·lació escultòrica.

El pedagog, saxofonista i artista Marc Vilanova (Barcelona, 1991) ofereix una espectacular peça monumental, anomenada Phonos, que juga amb els límits de la nostra percepció auditiva. La instal·lació es pot visitar al Foyer de L’Auditori, amb accés des de la Sala 1 en horari de concerts.

Vilanova és un artista sonor i visual que treballa la intersecció de l’art, la ciència i la tecnologia. La seva producció artística ha estat sempre presidida per un esperit d’innovació i l’interès pels nous mitjans. Les seves obres s’han presentat en festivals d’arreu del món, al Japó, els Estats Units, el Canadà, el Brasil, Colòmbia, Cuba, Iran, Taiwan, Corea del Sud, Rússia i molts països d’Europa.

En aquesta ocasió, l’autor treballa amb 26 targetes de so, 104 amplificadors i 208 altaveus “des-membranats” per mostrar el moviment dels electroimants ballant en freqüències per sota el nostre llindar auditiu (per sota de les 20 pulsacions per segon l’ésser humà no percep cap to continu, només el vaivé independent, regular i seqüencial de cada moviment oscil·lant).

Les coreografies de les sacsejades dels altaveus es corresponen amb composicions musicals algorítmiques en què les polirrítmies dels sons residuals dels electroimants –fregaments, xerrics i batecs subtils– han conquerit un lloc en el reialme del so quan semblava que ja no hi tenien res a fer. La fragilitat dels components, el grau de fricció entre els elements i centenars de variables fan d’aquesta instal·lació escultòrica un nou instrument musical realment sorprenent.

Data de publicació: Divendres, 07 Octubre 2022
  • Comparteix