Tornar

Una imatge d'un edifici il·luminat a la nit serveix d'imatge per anunciar el cicle

La paradoxa quàntica, a la pantalla

Un cicle de cinema i conferències al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc ens parla de la cara més nova de la física.

Doncs ara resulta que, en el món infinitesimal, no valen les lleis de la física convencional i, pel que sembla, tot és possible o gairebé... Si esteu tan desconcertats com tothom davant l'aspecte que ha pres la física en el segle XXI, potser necessiteu que us ho expliquin una mica, bé amb una projecció cinematogràfica o bé amb una conferència. Us proposen totes dues coses al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc, del 2 al 25 de maig.

El cicle és una nova edició de Cinestèsies, una activitat cinematogràfica i divulgativa. Tot comença el dijous, 2 de maig, quan es projectarà el film documental That’s the story. La bomba atòmica: la fi de la primera revolució quàntica (19 h), una creació de María T. Soto-Sanfiel i Òscar Cusó en el qual sentirem parlar un home que tenia 18 anys quan es va veure implicat en el projecte de creació de la primera bomba atòmica, Roy Jay Glauber (Premi Nobel de Física), i que avui, de gran, ens explica com vivien en una comunitat secreta els més de tres-cents científics que van treballar-hi. Marius Oltean, físic per la Universitat de McGill (Québec) i la Universitat de Waterloo (Ontario), doctorat per la UAB i la Universitat d’Orleans (França), conduirà un cinefòrum posterior.

Torneu al centre el 8 de maig i trobareu esperant-vos la doctora en Física per la UAB i divulgadora científica Sònia Fernández-Vidal  que, a Un cafè quàntic. Què és la realitat? (18.30 h) ens parla sobre els principis bàsics de la física quàntica. Com ha canviat el concepte de realitat i objectivitat? Com es forma la matèria? Aquí us parlen sobre unes teories que us semblaran... pura bogeria. Una mica de cinema? El dia 9 de maig , a les 19 h, es projecta Coherence, un film de ciència-ficció de l'any 2013 sobre un petit poble que comença a experimentar fets inexplicables amb el pas d'un cometa. El film ha estat dirigit per James Ward Byrkit i protagonitzat per Emily Baldoni, Maury Sterling i Nicholas Brendon. El veureu abans d'un cinefòrum en el qual el graduat en Física per la Universitat de València i Màster per la Universitat de Colònia especialitzat en Física Quàntica Carlos Ramos conduirà un cinefòrum.

També sobre pel·lícules us parlarà Miquel Echarri, periodista cultural i professor d’història del cinema que, en la xerrada Ciència amb ficció: els paisatges quàntics del cinema contemporani (dia 22 de maig. 18 h), repassarà tot de films contemporanis que han provat d’explicar la mecànica quàntica: des d'Oppenheimer, fins a Matrix.

El 23 de maig a les 18.30, finalment, el cicle arriba al final amb la projecció de Interstellar un film de Christopher Nolan interpretat per Matthew McConaughey, Jessica Chastain, Anne Hathaway i Timothée Chalamet, en el qual uns astronautes busquen planetes habitables per tal d'oferir una esperança a la humanitat.

Si voleu que us parlin de la ciència més nova o veure com s'hi inspira un film, no us perdeu el cicle Cinestèsies d'enguany, però abans consulteu en aquest enllaç tota la informació sobre la proposta.

Data de publicació: Dilluns, 29 Abril 2024
  • Comparteix