Tornar

Fotografia de la sala de concerts de Paral·lel 62

Paral·lel 62, nova Casa de Cultura de Barcelona

Neix com a espai multifuncional al voltant de la música i altres disciplines artístiques que potenciarà l’activitat cultural, l'economia social i els vincles comunitaris.

El número 62 de l’avinguda del Paral·lel ha estat un escenari de música, arts escèniques, cinema i oci nocturn des de final del segle XIX fins a l’actualitat. Després de la seva adquisició per part de l’Ajuntament, la tercera sala més gran de la ciutat enceta un nou capítol com a Casa de Cultura de Barcelona.

Com a hereu de l’Artèria Paral·lel i la Sala Barts, l’equipament té dues sales per a concerts i espectacles, i un aforament de fins a 1.450 persones a la sala gran i 130 localitats a la sala Club; a més d’una cuina professional, un estudi de gravació i diverses sales que poden acollir formacions, trobades associatives i tallers.

L’equipament reneix amb la voluntat de potenciar encara més la vida veïnal i cultural del barri. Sota la direcció de la gestora i activista Anna Cerdà, el projecte aposta per un model de governança horitzontal vinculat a l’economia social i solidària que disposarà d’espais d’opinió i de decisió oberts a la participació ciutadana i que impulsarà projectes socioculturals més enllà de la música.

La nova Casa de Cultura de Barcelona desplegarà una programació de qualitat, inclusiva, accessible, intercultural i paritària que combinarà propostes de referència i noves veus. En l’àmbit local, Paral·lel 62 treballarà en xarxa amb entitats i associacions de tota la ciutat i, molt especialment, del Raval, el Poble-sec i Sant Antoni. En aquest sentit, la sala Club acollirà una programació estable amb propostes emergents i de Km 0. L’espai està obert a tothom i es veurà reflectit amb una agenda d’activitats adreçada a tota mena de públics i participants: des d’actes per a centres educatius, concerts i espectacles per a públic familiar, fins a propostes per a joves i gent gran.

A banda de música, Paral·lel 62 també allotjarà residències artístiques i projectes en diàleg amb altres disciplines artístiques, com la dansa, el circ o el teatre. A més, el projecte vol incorporar la diversitat i la interculturalitat més enllà dels marcs culturals hegemònics, apostant per donar visibilitat a projectes d’altres tradicions culturals.

L’arrencada de l’espai ha coincidit amb els festivals Gambeat Weekend i Say It Loud, així com amb la primera edició del Festival Real 360º Experiències Binaurals. Properament acollirà les Jornades Internacionals pels Drets Culturals Culturopolis (del 16 al 19 de novembre), el concert del festival BarnaSants ‘Manuel Gerena Homenatge a Catalunya’ (13 de novembre), Andrea Motis i Marco Mezquida (20 de novembre), el musical El Petit Príncep (a partir del 5 de desembre) o el final de gira de Ferran Palau (17 de desembre).

L’any vinent, Paral·lel 62 s’adherirà oficialment a la Xarxa de les Cases de la Música de Catalunya amb l’objectiu de promoure la creació i la formació musical, i el nou equip treballarà sumar-se al Barcelona Acció Musical (BAM) i per continuar col·laborant amb programacions que ja han passat per l’espai com el Festival Grec, el Festival de Jazz de Barcelona i el Primavera Sound.

Data de publicació: Divendres, 21 Octubre 2022
  • Comparteix